Fasola z syropem klonowym

Fasola z syropem klonowym
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.96)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 2 szklanki osączonej niedużej fasoli (np. flażoletki)
  • namoczonej uprzednio przez noc
  • 2 szklanki syropu klonowego
  • 4 plastry boczku
  • pokrojonego w kostkę
  • 1 duża cebula
  • obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżka mielonej gorczycy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Wsyp fasolę do rondla i wlej tyle wody, by ją przykryła. Zagotuj, zmniejsz intensywność ogrzewania i doprowadź fasolę do miękkości (ok. 45 min.). Odsącz fasolę i wsyp do żaroodpornego naczynia ze szczelną pokrywą. Dodaj syrop klonowy, boczek, cebulę, imbir i gorczycę. Piecz, aż fasola wchłonie całą ciecz, stanie się brązowa i miękka (ok. 1,5 godz.).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA