Eclade
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
1 drewniana deska
- 1 litr omułków jadalnych
- 4 gwoździe
- garść suchych igieł sosnowych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Omułków nie trzeba starannie czyścić: wszystko i tak zniszczy ogień. Wielkość deski zależy od liczby gości.
Cała sztuka polega na starannym przygotowaniu deski i omułków. Małże trzeba ułożyć tak, by muszle otwierały się od strony deski, dzięki czemu do środka nie dostanie się popiół. Mieszkańcy wyspy Ré przykrywają tę konstrukcję kołderką z igieł sosnowych.
Podpalić igły w kilku miejscach (wystarczą trzy, cztery punkty).
Płomień wystrzeli wysoko, potem ogień szybko zgaśnie. Energicznie strzepnąć lub zdmuchnąć popiół. Ostrożnie wziąć deskę z małżami i zanieść na stół.
W departamencie Charente-Maritime te pyszne, wędzone omułki podaje się z grzankami z lokalnym masłem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź