Eclade
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 drewniana deska

  • 1 litr omułków jadalnych
  • 4 gwoździe
  • garść suchych igieł sosnowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Omułków nie trzeba starannie czyścić: wszystko i tak zniszczy ogień. Wielkość deski zależy od liczby gości.
Cała sztuka polega na starannym przygotowaniu deski i omułków. Małże trzeba ułożyć tak, by muszle otwierały się od strony deski, dzięki czemu do środka nie dostanie się popiół. Mieszkańcy wyspy Ré przykrywają tę konstrukcję kołderką z igieł sosnowych.
Podpalić igły w kilku miejscach (wystarczą trzy, cztery punkty).
Płomień wystrzeli wysoko, potem ogień szybko zgaśnie. Energicznie strzepnąć lub zdmuchnąć popiół. Ostrożnie wziąć deskę z małżami i zanieść na stół.
W departamencie Charente-Maritime te pyszne, wędzone omułki podaje się z grzankami z lokalnym masłem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA