Czosnkowo-ziołowy pstrąg z Hounslow
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
3 strączki chili bird's eye
250 ml oliwy extra vergine
Do ryby:
2 duże pstrągi tęczowe
1 główka czosnku
3 cebule łagodnej odmiany
2 gałązki rozmarynu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Nasiona kopru włoskiego lekko podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat. Nie powinny się nawet zrumienić. Wraz z papryczkami wsypać do butelki z oliwą i szczelnie zakręcić.
Pół godziny przed pieczeniem rozpalić grill, aby w czasie pieczenia węgiel nie palił się już płomieniem, tylko żarzył. Rybę umyć, również w środku, grubo posiekany czosnek, przekrojone wzdłuż cebule oraz rozmaryn umieścić w jej brzuchu. Obficie posypać solą i pieprzem, skropić oliwą z koprem i chilli i spiąć wykałaczkami. Od zewnątrz rybę posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem. Piec z obu stron, tylko do momentu, kiedy mięso nie jest surowe - skóra powinna być chrupka i złotobrązowa.
Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W