Cytrynowa sałatka z indyka
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- 1 cebula
- obrana i przekrojona na pół
- 1 cytryna
- przekrojona na pół
- 2 listki laurowe
- 2 gałązki majeranku
- 700 g piersi indyka
- ½ szklanki posiekanych suszonych moreli
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki majonezu
- ½ szklanki jogurtu
- ¼ szklanki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego majeranku
- 2 łyżeczki nasion maku
- sól i pieprz
- liście sałaty
- do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj w garnku na średnim ogniu 6 szklanek (1,5 l) wody z cebulą, cytryną, liśćmi laurowymi i majerankiem. Gdy zawrze, włóż do garnka pierś indyczą i gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 20 min. Wyjmij mięso, odłóż, żeby ostygło, wstaw do lodówki na 1 godzinę i pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Aby przyrządzić sałatkę z indyka, namocz morele w gorącej wodzie z 2 łyżkami soku z cytryny, aż zmiękną. Zmieszaj majonez, jogurt, cebulę, otartą skórkę z cytryny, majeranek i mak. Dodaj pokrojonego indyka oraz morele i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W