Curry z krewetek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 6-12 krewetek
- 2 rozgniecione łodygi trawy cytrynowej
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1-2 posiekane papryczki chilli
- 1 posiekany kawałek świeżego imbiru
- 1 posiekany kawałek galganta
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pasty ze strąków tamaryndowca
- szczypta kurkumy
- ½ puszki mleka kokosowego
- nieco sosu rybnego
- woda (do dolania)
- szczypta cukru
- 1-2 łyżki oliwy (do smażenia)
- gotowa pasta curry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania wywaru. W moździerzu rozgnieć imbir, galgant, chilli, czosnek i trawę cytrynową. Posiekaj cebulę. W woku rozgrzej oliwę, wrzuć ½ cebuli, zeszklij. Na tym etapie możesz dorzucić pokrojone na duże kawałki liście pimenty lekarskiej i kardamonu. Trudno je zdobyć, więc ten dodatek nie jest konieczny. Dodaj pastę ze strąków tamaryndowca i kurkumę. Dorzuć rozgniecione składniki. Wlej nieco mleka kokosowego, sos rybny i jeśli potrzeba wodę. Dosyp cukier. Wymieszaj. Gotuj przez chwilę. Przecedź do dzbanka. Do woka wrzuć oderwane głowy krewetek. Wlej odcedzony wywar. Podgrzewaj przez parę minut, aż płyn zgęstnieje. Odcedź i odstaw. Do rozgrzanego woka wlej resztę oliwy, wrzuć resztę cebuli. Zeszklij. Dodaj pastę curry, wymieszaj. Wlej resztę mleka kokosowego i gotuj mieszając, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Wlej wywar. Dorzuć oczyszczone krewetki, gotuj przez 3-4 minuty, podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W