Costagnacci wg. Natalie
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 67)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
250 gr mąki kasztanowej
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- oliwa
- Ser brocciu lub inny świeży ser
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Wsyp mąkę do głębokiego talerza, dodaj sól a potem stopniowo wodę lekko mieszając łyżką drewnianą. Gdy ciasto będzie gęstsze od ciasta naleśnikowego, przestań dolewać wodę.
2. Rozgrzej patelnię i lekko natrzyj oliwą (jak do naleśników).
3. Wlej małą chochelkę ciasta na patelnię i wygładź, żeby placek był gładki i jednorodny. Smaż jedną minutę z każdej strony, na średnio-dużym ogniu.
4. Odłóż i smaż następny. Gdy usmażysz wszystkie placki, podawaj je ze świeżym serem lub serem brocciu.
Rada Julie:
Korsykanie zwijają placek z serem brocciu w środku i jedzą palcami.
Uwielbiam te metodę, ale można też improwizować.
Najlepiej smakują ciepłe placki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź