Ciastka Croquants z migdałami wg Virginie
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 59)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
-
3 duże jaja
- 250 gr cukru brązowego
- 250 gr mąki
- 250 gr całych migdałów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem.
2. Weź miskę, wbij jaja i dodaj cukier. Ubij elektryczną ubijaczką, aż do uzyskania masy spienionej i białej. Dodawaj stopniowo mąkę, ciągle ubijając, aż cała mąka zostanie wchłonięta przez masę. Dodaj migdały i dobrze wymieszaj.
3. Z papieru do pieczenia zrób dwie formy prostokątne po 7 cm szerokości. Przenieś ciasto do tych „foremek”, lekko rozprowadź i wstaw do piekarnika.
4. Piecz 15 minut (aż ciastka będą złote). Wyjmij z piekarnika i odstaw na godzinę.
5. Pokrój ciasto na cienkie kromki (nożem do pieczywa).
6. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut w temp. 150°C, do wysuszenia. Podawaj jako deser. Można je skropić słodkim winem.
Rady Julie:
Można przepis urozmaicić dodając przyprawy i zioła (wanilia, cynamon, ziarna anyżu….), kuleczki czadowe, pistacje, skórkę cytrusów itd.
Niekiedy połowę migdałów zastępuję orzechami włoskimi lub laskowymi.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź