Chlebki naan
Oceń przepis:
Przygotował:
Dave Myers
- Seria kulinarna:
- Wypieki Kudłaczy (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 500 g mocnej mąki pszennej plus trochę do podsypania
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki maku
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- roztrzepane
- 2 łyżeczki oliwy plus trochę do posmarowania
- 200 ml jogurtu
- 300 ml ciepłego (w temperaturze ciała) pełnotłustego mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, drożdże, mak, nasiona kopru włoskiego i proszek do pieczenia. Dodać roztrzepane jajko, oliwę i jogurt, wymieszać dokładnie. Wlać dwie trzecie ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Mieszać, dolewając stopniowo resztę mleka, w razie potrzeby. Może okazać się, że nie będzie konieczne dodanie całego mleka. Ciasto powinno mieć delikatną, jedwabistą konsystencję. Na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez 20-25 minut, aż nabierze elastyczności. Przełożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 kulek. Rękoma uformować równe, okrągłe placuszki. Ułożyć je na blasze do pieczenia, posmarować oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez 7-10 minut. Powinny być lekko przyrumienione z zewnątrz, ale miękkie w środku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W