Burger z łosia
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Burger:
- 250 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonego mięsa łosia
- 250 g mielonego mięsa renifera
- 50 g słoniny (pokrojonej na kawałeczki)
- sól
- czarny pieprz
Sos:
- 100 ml majonezu
- oliwa truflowa
- 3 łyżki bekonu, usmażonego i posiekanego
- 0,5 kg kurek, oczyszczonych
- 50 g emmentala, pokrojonego na plasterki
- pikle, pokrojone na plasterki
- keczup
- musztarda
- sałata rzymska
- bułki wieloziarniste
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki burgera ręcznym mikserem tak, żeby słonina dobrze połączyła się z mięsem. Uformuj ręcznie kotlety, aż będą zwarte. Zrumień na patelni po 2 minuty z każdej strony. Wstaw na 8-10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC, wtedy będą średnio krwiste. Lepiej wysmażone wymagają dłuższego czasu w piekarniku od 12 do 15 minut. Tuż przed wyjęciem z piekarnika połóż na kotletach po dwa plasterki sera.
Tymczasem przygotuj sos majonezowy. Wymieszaj majonez dobrej jakości z niewielką ilością oliwy truflowej i posiekanym, chrupiącym bekonem. Dopraw solą, szczyptą cukru i czarnym pieprzem. Odstaw na bok.
Przygotuj grzyby. Pokrój je na plasterki i podsmaż na maśle, aż zmiękną i ściemnieją. Dopraw solą i pieprzem.
Przekrój bułki na pół. Podpiecz na suchej patelni, aż będą ciepłe i chrupiące.
Przygotuj burgery. Najpierw posmaruj bułki dobrą musztardą. Połóż listek sałaty. Przykryj kotletem, skrop majonezem. Nałóż porcję grzybów, a na nie plasterki pikli. Na końcu posmaruj keczupem drugą połówkę bułki, przykryj całość i smacznego!
Tymczasem przygotuj sos majonezowy. Wymieszaj majonez dobrej jakości z niewielką ilością oliwy truflowej i posiekanym, chrupiącym bekonem. Dopraw solą, szczyptą cukru i czarnym pieprzem. Odstaw na bok.
Przygotuj grzyby. Pokrój je na plasterki i podsmaż na maśle, aż zmiękną i ściemnieją. Dopraw solą i pieprzem.
Przekrój bułki na pół. Podpiecz na suchej patelni, aż będą ciepłe i chrupiące.
Przygotuj burgery. Najpierw posmaruj bułki dobrą musztardą. Połóż listek sałaty. Przykryj kotletem, skrop majonezem. Nałóż porcję grzybów, a na nie plasterki pikli. Na końcu posmaruj keczupem drugą połówkę bułki, przykryj całość i smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W