Bułeczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 50 ml kwaśnej śmietany
- skórka z cytryny
- szczypta soli
- 2 łyżki miałkiego cukru
- 2 i pół filiżanki mąki z dodatkiem środka spulchniającego
- 100 g rodzynek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mieszamy jajka, śmietanę, mleko i skórkę z cytryny. W oddzielnym naczyniu łączymy przesianą mąkę, cukier, sól i rodzynki. Dodajemy płynne składniki do suchych. Wałkujemy ciasto na grubość 2-3 cm i wycinamy kółka. Układamy je na blasze do pieczenia i smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wygarniamy nasiona ze strączka wanilii i dodajemy je do śmietany. Wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno. Podajemy bułeczki ze śmietaną i dżemem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W