Bułeczki
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miałkiego cukru
  • 2 i pół filiżanki mąki z dodatkiem środka spulchniającego
  • 100 g rodzynek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mieszamy jajka, śmietanę, mleko i skórkę z cytryny. W oddzielnym naczyniu łączymy przesianą mąkę, cukier, sól i rodzynki. Dodajemy płynne składniki do suchych. Wałkujemy ciasto na grubość 2-3 cm i wycinamy kółka. Układamy je na blasze do pieczenia i smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wygarniamy nasiona ze strączka wanilii i dodajemy je do śmietany. Wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno. Podajemy bułeczki ze śmietaną i dżemem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA