Brązowy bulion z kurczaka

Brązowy bulion z kurczaka
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania z kurczaka
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 230°C. Podziel kurczaka na dwie blaszki i piecz przez około 45-60 minut, aż się zarumieni. Dodaj cebulę, marchew, pomidory i por. Piecz kolejne 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przenieś do dużego garnka.

Zawiń w gazę pietruszkę, tymianek, liście laurowe i pieprz. Zawiąż sznurkiem i wrzuć do dziesięciolitrowego garnka.

Umieść blachy do pieczenia na małym ogniu i wlej do każdej z nich 1 szklankę wody. Drewnianą łyżką oderwij od blachy kawałki mięsa i przelej zawartość do garnka. Dolej 5-6 litrów wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Przecedź przez sitko wyłożone gazą i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przenieś do lodówki i zostaw do schłodzenia na noc. Następnie usuń zastygnięty tłuszcz i przełóż wywar do szczelnego pojemnika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA