Brązowy bulion z kurczaka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z kurczaka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2,5 kg grzbietów, szyi i skrzydeł kurczaka
- 4 średnie cebule, nieobrane i przekrojone na pół
- 3 duże marchewki, obrane i grubo posiekane
- 2 pomidory, przekrojone na pół
- 1 średni por (część biała i jasnozielona), przekrojony wzdłuż na pół
- 1 pęczek natki pietruszki
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 2 suszone liście laurowe
- 20 ziaren czarnego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Podziel kurczaka na dwie blaszki i piecz przez około 45-60 minut, aż się zarumieni. Dodaj cebulę, marchew, pomidory i por. Piecz kolejne 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przenieś do dużego garnka.
Zawiń w gazę pietruszkę, tymianek, liście laurowe i pieprz. Zawiąż sznurkiem i wrzuć do dziesięciolitrowego garnka.
Umieść blachy do pieczenia na małym ogniu i wlej do każdej z nich 1 szklankę wody. Drewnianą łyżką oderwij od blachy kawałki mięsa i przelej zawartość do garnka. Dolej 5-6 litrów wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Przecedź przez sitko wyłożone gazą i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przenieś do lodówki i zostaw do schłodzenia na noc. Następnie usuń zastygnięty tłuszcz i przełóż wywar do szczelnego pojemnika.
Zawiń w gazę pietruszkę, tymianek, liście laurowe i pieprz. Zawiąż sznurkiem i wrzuć do dziesięciolitrowego garnka.
Umieść blachy do pieczenia na małym ogniu i wlej do każdej z nich 1 szklankę wody. Drewnianą łyżką oderwij od blachy kawałki mięsa i przelej zawartość do garnka. Dolej 5-6 litrów wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Przecedź przez sitko wyłożone gazą i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przenieś do lodówki i zostaw do schłodzenia na noc. Następnie usuń zastygnięty tłuszcz i przełóż wywar do szczelnego pojemnika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W