Bougatsa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend dzień matki
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Przygotowanie:
Składniki deseru:
1 laska wanilii
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
150 g semoliny
225 g miałkiego cukru
5 żółtek
1 l kremówki
1 opakowanie płatów ciasta filo
225 g roztopionego masła
cukier puder (do posypania)
zmielony cynamon (do posypania)
Składniki syropu:
1 szklanka wody
1 szklanka miałkiego cukru
anyż gwiazdkowy
laska wanilii
goździki
kardamon
Przygotowanie bougatsy:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do rondla wlać wodę, wrzucić rozkrojoną laskę wanilii. Podgrzewać przez minutę. Wsypać semolinę i skórkę z cytryny. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. W misce utrzeć żółtka z cukrem, dosypać mąkę kukurydzianą, wymieszać. Wlać do wrzącego mleka, mieszać, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do płaskiego naczynia, przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch. Wystudzić. Ułożyć jeden na drugim 8 płatów ciasta filo, smarując je dużą ilością masła. Nożem pokroić na 6 porcji. Na każdą porcję nałożyć łyżkę masy, rogi ciasta zebrać, żeby powstała sakiewka. Wysmarować masłem żaroodporne naczynie, w którym będzie podawany deser. Wstawić do niego dość ciasno sakiewki, żeby się nie rozpadły. Piec, aż będą złocistobrązowe. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Przygotowanie syropu:
Do rondla wrzucić wszystkie składniki, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Polać syropem gorące bougatsy i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia grecka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W