Azjatycka sałatka ze szpinaku z dressingiem z miso i imbiru
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Dressing½ szklanki octu ryżowego
1 szklanka oleju roślinnego
3-4 łyżki miodu
1-2 łyżki pasty miso
2-3 cm kawałek imbiru, starty
1 łyżeczka oleju sezamowego
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
Sałatka
torebka młodziutkiego szpinaku
garść liści mięty
kilka płatów suszonego nori, pokrojonych w cienkie paseczki
kilka kawałków kandyzowanego imbiru, pokrojonych w cienkie plasterki
Przygotowanie
Zacznij od dressingu. Wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki, gęsty płyn. Można to zrobić ręcznym blenderem, w stojącym blenderze, lub nawet w misce tradycyjną trzepaczką. Ja najbardziej lubię ręczny blender. Najłatwiej się go myje. Wymieszaj wszystkie składniki ze sporą porcją dressingu. I sałatka gotowa.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W