Azjatycka sałatka ze szpinaku z dressingiem z miso i imbiru

Azjatycka sałatka ze szpinaku z dressingiem z miso i imbiru
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Dressing
½ szklanki octu ryżowego
1 szklanka oleju roślinnego
3-4 łyżki miodu
1-2 łyżki pasty miso
2-3 cm kawałek imbiru, starty
1 łyżeczka oleju sezamowego
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego

Sałatka
torebka młodziutkiego szpinaku
garść liści mięty
kilka płatów suszonego nori, pokrojonych w cienkie paseczki
kilka kawałków kandyzowanego imbiru, pokrojonych w cienkie plasterki

Przygotowanie
Zacznij od dressingu. Wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki, gęsty płyn. Można to zrobić ręcznym blenderem, w stojącym blenderze, lub nawet w misce tradycyjną trzepaczką. Ja najbardziej lubię ręczny blender. Najłatwiej się go myje. Wymieszaj wszystkie składniki ze sporą porcją dressingu. I sałatka gotowa.


© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA