70.taquito z wołowiną

70.taquito z wołowiną
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.70)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki dania głównego
3 łyżki stołowe oliwy
1 duża, drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
500g mięsa na stek, pokrojonego w 1 cm kostkę
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka zmielonego kminu
1 łyżeczka cukru
3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
100 ml wywaru wołowego
2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
8 gotowych pszennych tortillii

Składniki sosu
250 ml kwaskowej śmietany
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
2 łyżki stołowe letniej wody
3 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku

Do podania
dowolna sałata
sok z cytryny
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól

Przygotowanie
Zacząć od zrobienia farszu mięsnego. W dużym rondlu na średnim rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć, aż zmiękną. Dodać mięso, smażyć 2 minuty, aż mięso zacznie brązowieć. Dodać oregano, kmin, cukier i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Starannie wymieszać i smażyć kolejną minutę. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Smażyć kolejne 5-6 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Dodać kolendrę i wymieszać. W tym czasie na suchej patelni podgrzać placki, żeby można je było łatwo zwinąć.

Przygotować sos
Do miski wlać śmietanę, dodać pieprz i posiekany szczypiorek. Wymieszać. Liście sałaty skropić sokiem z cytryny, oliwą z pierwszego tłoczenia i solą. Na środek każdego placka nałożyć porcję sosu, następnie masę mięsną i nieco sałaty. Zwinąć jak duże cygaro lub podwijając do środka brzegi jak krokiety. Przeciąć na pół, podawać. Sałatę można również podać obok.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA