41.łopatka jagnięca z ziemniakami na chrupko, kozim serem i szpinakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.41)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania głównego:1 łopatka jagnięca bez kości
4 łyżki stołowe oliwy
2 drobno posiekane gałązki rozmarynu
½ łyżeczki soli morskiej
1 mała puszka drobno posiekanych sardeli
sok i skórka starta z 1 cytryny
½ łyżeczki brązowego cukru demerara
Składniki ziemniaków:
500g młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
200g kaszy manny
1 łyżka stołowa sproszkowanej chilli
½ łyżki stołowej soli czosnkowej
½ łyżki stołowej kminu rzymskiego
½ łyżki stołowej suszonego oregano
świeżo zmielony, czarny pieprz
Składniki sałatki ze szpinaku:
2 torebki liści umytego i osuszonego, młodego szpinaku
1 pęczek drobno posiekanej mięty
300g pokruszonego koziego sera
1 łyżka stołowa octu z czerwonego wina
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170°C. Natrzeć mięso oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia. Posypać posiekanym rozmarynem, solą, posiekanymi sardelami, startą skórką z cytryny, cukrem, skropić sokiem z cytryny. Wetrzeć składniki w mięso po obu stronach. Włożyć do piekarnika skórą do góry. Piec 1,5 godziny. W tym czasie przygotować ziemniaki. Blanszować je 5 minut w osolonym wrzątku. W misce wymieszać kaszę ze wszystkim składnikami. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzić i gorące wrzucić do panierki. Wymieszać, pozbyć się nadmiaru panierki, wrzucając ziemniaki na durszlak i potrząsając. Przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec z jagnięciną przez 30 minut. Można je rozsypać wokół mięsa, jeśli blacha jest dostatecznie duża. W tym czasie przygotować sałatkę ze szpinaku. W dużej misce wymieszać szpinak, miętę i kawałki pokruszonego sera koziego.
Gdy mięso się upiecze, wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, zanim zostanie pokrojone na plastry. Wrzucić ziemniaki do szpinaku z serem. Wlać ocet z czerwonego wina i dokładnie wymieszać. Przełożyć na duży półmisek, położyć na wierzchu plastry mięsa. Polać sosem spod pieczenia i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W