41.łopatka jagnięca z ziemniakami na chrupko, kozim serem i szpinakiem

41.łopatka jagnięca z ziemniakami na chrupko, kozim serem i szpinakiem
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.41)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki dania głównego:
1 łopatka jagnięca bez kości
4 łyżki stołowe oliwy
2 drobno posiekane gałązki rozmarynu
½ łyżeczki soli morskiej
1 mała puszka drobno posiekanych sardeli
sok i skórka starta z 1 cytryny
½ łyżeczki brązowego cukru demerara

Składniki ziemniaków:
500g młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
200g kaszy manny
1 łyżka stołowa sproszkowanej chilli
½ łyżki stołowej soli czosnkowej
½ łyżki stołowej kminu rzymskiego
½ łyżki stołowej suszonego oregano
świeżo zmielony, czarny pieprz

Składniki sałatki ze szpinaku:
2 torebki liści umytego i osuszonego, młodego szpinaku
1 pęczek drobno posiekanej mięty
300g pokruszonego koziego sera
1 łyżka stołowa octu z czerwonego wina


Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170°C. Natrzeć mięso oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia. Posypać posiekanym rozmarynem, solą, posiekanymi sardelami, startą skórką z cytryny, cukrem, skropić sokiem z cytryny. Wetrzeć składniki w mięso po obu stronach. Włożyć do piekarnika skórą do góry. Piec 1,5 godziny. W tym czasie przygotować ziemniaki. Blanszować je 5 minut w osolonym wrzątku. W misce wymieszać kaszę ze wszystkim składnikami. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzić i gorące wrzucić do panierki. Wymieszać, pozbyć się nadmiaru panierki, wrzucając ziemniaki na durszlak i potrząsając. Przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec z jagnięciną przez 30 minut. Można je rozsypać wokół mięsa, jeśli blacha jest dostatecznie duża. W tym czasie przygotować sałatkę ze szpinaku. W dużej misce wymieszać szpinak, miętę i kawałki pokruszonego sera koziego.
Gdy mięso się upiecze, wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, zanim zostanie pokrojone na plastry. Wrzucić ziemniaki do szpinaku z serem. Wlać ocet z czerwonego wina i dokładnie wymieszać. Przełożyć na duży półmisek, położyć na wierzchu plastry mięsa. Polać sosem spod pieczenia i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA