36.kurczak po wietnamsku z sałatką z kapusty

36.kurczak po wietnamsku z sałatką z kapusty
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.36)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Kurczak
4 łyżki brązowego cukru
woda
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
400 ml wody
4 udka z kurczaka bez skóry i kości
2 łyżki sosu rybnego
1 mały pęczek kolendry

Sałatka z kapusty (kolesław)
100 g czerwonej kapusty
100 g białej kapusty
50 ml octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
2 łyżeczki oleju sezamowego

Kurczak
Umieścić cukier i odrobinę wody w rondlu, postawić na małym ogniu i podgrzewać aż cukier się stopi i powstanie karmel. Pokroić kurczaka na małe kawałki, wrzucić do karmelu i dolać wodę. Czosnek obrać i zgnieść, dorzucić do kurczaka. Papryczkę chilli przekroić na pół (ew. oczyścić z nasion, jeśli danie ma być łagodniejsze w smaku) i dodać do kurczaka. Wlać sos rybny, doprowadzić płyn do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować 5 – 7 minut.

Sałatka kolesław
Kapustę cienko pokroić i wrzucić do miski. Imbir obrać, drobno posiekać i dorzucić do kapusty. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
Nałożyć kurczaka i sałatkę do miseczek, udekorować kurczaka listkami kolendry i podawać.

© BOBBY CHIN

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA