28.roladki z kurczaka z kozim serem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.28)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Roladki2 piersi kurczaka (150 g)
200 g koziego twarożku, ricotty albo rokpola
6 – 8 suszonych pomidorów
2 łyżki śmietany 36%
50 g liści młodego szpinaku
sól i pieprz
Sałatka
75 g bobu
75 g groszku
Sos do sałatki
75 g octu z sherry
75 g octu z białego wina
75 g oliwy extra vergine
75 g oleju arachidowego
sól i pieprz
Przygotowanie roladek
Oderwać polędwiczki lub odkroić 3-centymetrowy kawałek z cieńszej części piersi i wrzucić do malaksera. Dołożyć twarożek, pomidory i śmietanę i zmiksować na gładką masę. Przekroić każdą pierś wzdłuż na pół. Każdy kawałek umieścić pomiędzy arkuszami folii spożywczej i rozpłaszczyć tłuczkiem, wałkiem lub dłonią. Gdy płatek mięsa będzie równomiernie cienki zdjąć górny kawałek folii i oprószyć mięso solą i pieprzem. Nałożyć na mięso warstwę nadzienia, dołożyć opłukane liście szpinaku i zrolować, pomagając sobie folią spożywczą. Zwiniętą roladkę okręcić folią spożywczą, położyć na kawałku folii aluminiowej i zwinąć, ugniatając, by powstał równy wałek. Mocno skręcić końce rulonu.
W dużym garnku zagotować wodę i włożyć do niego Roladki. Gotować 20-25 minut, potem wyjąć i odłożyć na 2 minuty, by mięso odpoczęło. Odciąć końce folii i ostrożnie wycisnąć roladki.
Sałatka
Zblanszować bób w osolonym wrzątku, osączyć i obrać z łupin. Blanszować groszek w osolonym wrzątku przez 3minuty, dołożyć bób i chwilę razem gotować. Zmieszać składniki sosu i doprawić solą i pieprzem. Odcedzić groszek i bób i jeszcze gorące zmieszać z sosem (sosu dać tylko tyle, by zwilżył składniki), doprawić solą i pieprzem.
Pokroić roladki każdą na 3 kawałki, ułożyć na talerzach i dołożyć sałatkę z groszku i bobu.
© Simon Rimmer
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W