Artykuły
Wyniki wyszukiwania
Jean-Francois Piege
Pracował w kuchniach słynnych restauracji. Hotelową kuchnię wykwintną poznawał jako kuchcik w hotelu Crillon we Francji, a później po wielu lat...
Czytaj więcejArizona - nowy region winiarski USA
Arizona to stan znany głównie z Wielkiego Kanionu, wysokich temperatur oraz półpustynnych i skalistych terenów. Mało kto wie, że...
Czytaj więcejMakarony
Historia makaronu jest długa jak spaghetti i kręta jak fusilli. Do tej pory trwa bój o to, kto i kiedy jako pierwszy przyrządził makaronowe dan...
Czytaj więcejKuchnia Islandii
Islandia kojarzy się głównie z księżycowym krajobrazem pełnym wulkanów, gorących gejzerów i lodowców. Patrząc na ten piękn...
Czytaj więcejKuchnia chilijska
Chile to malowniczy kraj położony na południowym wschodzie Ameryki Południowej. Może poszczycić się nie tylko pięknym, zróżnicowanym krajobraze...
Czytaj więcejKuchnia koszerna
Czysta, zdrowa i świeża - to główne cechy kuchni koszernej, a często wręcz jej synonimy. Koszerna może być nie tylko potrawa żydowska, ale każd...
Czytaj więcejMąka - rodzaje i typy
Wszelkie ciasta, ciasteczka czy pieczywo nie istniałyby gdyby nie podstawowy składnik tych wypieków, a mianowicie mąka. Znana od setek lat, do...
Czytaj więcejKuchnia Alaski
Alaska kojarzy się z surowym klimatem oraz dziką, dziewiczą przyrodą. Tutejsze warunki naturalne determinują nie tylko styl życia mieszkańców,...
Czytaj więcejŻywność ekologiczna
Ekologia należy do najpopularniejszych i najprężniej rozwijających się nauk. Coraz więcej ludzi chce mieszkać, pracować, podróżować, kupować i...
Czytaj więcejNajostrzejsze przyprawy świata
Odkąd na świecie zapanowała moda na pikantną kuchnię meksykańską, tajską czy indyjską, nabraliśmy ochoty ma ostre smaki. Najostrzejsze odmiany paprycz...
Czytaj więcejNaturalne przysmaki Francji
Sztuka gastronomiczna ma przede wszystkim zaspokajać potrzebę smaku. Jednak ci, którzy mają na uwadze także zdrowie człowieka i dbałość o środo...
Czytaj więcejKawiarnie XXI wieku
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Dla niektórych jej spożywanie to niemal ceremoniał. Mamy jednak coraz mniej czasu na delektowanie...
Czytaj więcejMężczyźni i dieta
Czy mężczyźni w Polsce przykładają wagę do zdrowej diety i aktywnego trybu życia? Sport lubią, a wszelkie sportowe rozgrywki, mecze, olimpiady i turni...
Czytaj więcejKuchnia sycylijska
Sycylia nazywana jest słoneczną wyspą. Przez ponad 300 dni w roku w tym rejonie Europy świeci słońce. To jemu właśnie tutejsza kuchnia zawdzięcza sw&o...
Czytaj więcejFałszowanie żywności
Czy robiąc zakupy mamy pewność, co kupujemy? Czy wiemy, jak czytać etykiety na produktach i czy o tym pamiętamy? Czy w dobie wzmożonej walki o jakość...
Czytaj więcejFoodpairing
Skąd wiadomo, jak dobierać poszczególne składniki potraw, nawet te pozornie niepasujące do siebie, aby stworzyć danie doskonałe? Pasjonaci i zn...
Czytaj więcejPszczoły zagrożone wyginięciem
Pszczoły są obecne w życiu człowieka od tysięcy lat. W mitologiach kultur basenu Morza Śródziemnego utożsamiano je z bogami i boginiami. Kr&oac...
Czytaj więcejFumiko Kono
Miała wieść życie typowej japońskiej kobiety, pielęgnującej tradycję i dom. Jednak wybrała dla siebie inną drogę, którą podąża z niesłabnącym z...
Czytaj więcej