Jean-Francois Piege
zjawiska
Pracował w kuchniach słynnych restauracji. Hotelową kuchnię wykwintną poznawał jako kuchcik w hotelu Crillon we Francji, a później po wielu latach wrócił tam, aby zostać szefem kuchni. Obecnie razem z Thierrym Costesem prowadzi restaurację Thoumieux. Postać tego wybitnego szefa kuchni poznamy dzięki dokumentowi emitowanemu na antenie Kuchni.tv pt. Jean-François Piège – opowieści kuchenne.
Jean-François Piège obecnie uznawany jest za jednego z najbardziej uzdolnionych szefów kuchni we Francji. Pochodzi z Drôme. Szkołę hotelarsko-gastronomiczną ukończył w Tain-l'Hermitage. Następnie swoje umiejętności kucharskie rozwijał w wielu restauracjach. Miał zaszczyt pracować u samego Alaina Ducasse’a. Trafiając do restuaracji Louis XV w Monako kierowanej przez mistrza, nie wiedział, że spędzi w niej aż 12 lat. Podobnie jak w hotelu Crillon zaczynał jako kuchcik, jednak jego ambicje nie pozwalały mu osiąść na laurach. Jego upór w dążeniu do niezależności i zaprezentowania mistrzowi własnych dań się opłacił. Po kilku latach Alain Ducasse zaproponował mu przejście do zespołu, który w restauracji Louis XV zastąpił znanego Joela Robuchona. Po kilku latach, a dokładnie w 2003 zdecydował się na przejście do niezwykle prestiżowego wspomnianego już hotelu Crillon, w którym zaoferowano mu posadę już nie kuchcika lecz szefa kuchni w restauracji hotelowej Les Ambassadeurs. Hotel jest znany ze swoich wysokich standardów. Bywają z w nim wielkie osobistości współczesnego świata: gwiazdy, politycy, koronowane głowy, tak więc serwowanie jedzenia tak wybitnym postaciom było nie lada wyzwaniem. Niemniej jednak szefostwo tego wytwornego hotelu dało nowemu szefowi kuchni wolną rękę w kreowaniu stylu resturacji i dań. Piège odświeżył menu restauracji i zmodernizował ją. Do swojej wizji przekonał dyrekcję, która postanowiła przeznaczyć dodatkowe środki finansowe na modernizację lokalu. Było to wielce odpowiedzialne zadanie, ale jednocześnie dało kucharzowi wolność. W kuchni hotelu Crillon mógł realizować swoje marzenia i cele. Jednym z nich była możliwość wypowiedzenia się za pomocą swojej własnej kuchni. Tymsamym, Piège podjął się polepszenia notowań restauracji w przewodnikach gastronomicznych. Za jego panowania restauracja zdobyła 2 gwiazdki Michelina.
Jean-François Piège uważa, że kuchnia powinna być dzisiajesza. Nie ma sensu inwestować w kuchnię przyszłości, ani przesadnie oglądąć się na tradycję. Jak sam mówi dla niego wielkie danie to takie, które zjada się od początku do końca wciąż je odkrywając. Dania nie powinny być skomplikowane, ale złożone i intrygujące. Mają być przygodą, a nie tylko pokarmem, ktory ma zaspokoić głód. Te i najnowsze swoje pomysły realizuje teraz na własnym gruncie w jego autorskiej restuaracji jaką prowadzi razem z Thierrym Costesem Thoumieux.
Charakter jego pracy i zmagania szefa kuchni restauracji Les Ambassadeurs prezentuje dokument emitowny na antenie Kuchni.tv pt. Jean-Francois Piege – opowieści kuchenne. Z niego dowiemy się jakie cele miał przed sobą Jean-François realizując swoje marzenie, a mianowicie kuchnię dzisiejszą we własnym wydaniu. Dokument pokazuje mistrza w jego żywiole. Wynika z niego, że Jean-François Piège uwielbia produkty. Kocha bawić się smakami, nadawać im nowy wymiar, odwracać i wywoływać zamęt. Potrawy mistrza odzwierciedlają jego chęć poszukiwań, zaskakiwania złożonymi kompozycjami, trudnymi do odgadnięcia dla ludzi spoza branży.