Artykuły

Wyniki wyszukiwania

Kuchnie świata

Kuchnia skandynawska

Kuchnia skandynawska to bardziej wysublimowana i unowocześniona wersja kuchni Wikingów. Zasady, które obowiązywały przed wiekami, w duże...

Czytaj więcej
zjawiska

Zawód: krytyk kulinarny

Krytyk kulinarny bądź recenzent restauracji to zawód szanowany w krajach wielkich kuchni i wielkich mistrzów, a w Polsce raczej traktowa...

Czytaj więcej
zjawiska

Żywność lokalna kontra żywność masowa

Rewolucja przemysłowa rozpoczęta w XIX wieku miała być początkiem postępu, a także powszechnego dostępu do wszelkich dóbr, czasami aż w nadmiar...

Czytaj więcej
zjawiska

Zawód: szef kuchni

Niektórzy mówią, że znakiem rozpoznawczym dobrej restauracji jest doskonałe jedzenie. To prawda. Jednak ktoś te przysmaki musi wymyślić,...

Czytaj więcej
Produkty

Potrawy na zimę

Zima to dość uciążliwa pora roku dla naszych organizmów. Brak słońca, mróz i często dość ponury obraz za oknem nie nastrajają zbyt pozyt...

Czytaj więcej
zjawiska

Kuchnia średniowieczna

Wieki średnie często utożsamiane są ze znacznym zubożeniem wielu aspektów życia kulturalnego i społecznego, w tym także kulinariów. To p...

Czytaj więcej
zjawiska

Przemysł bananowy

Przez wieki był znany tylko mieszkańcom krain, w których dojrzewał. Z czasem stał się atrakcyjnym towarem eksportowym. Ze względu na swoją egzo...

Czytaj więcej
Produkty

Miód

Prawie wszyscy lubimy miód, a jeśli nawet nie, to doceniamy jego walory. Miód od zawsze kojarzył się z dobrobytem. Był też pierwszym śro...

Czytaj więcej
Produkty

Najsłynniejsze przepisy

Niektóre potrawy, które obecnie uznawane są za ikony smaku, wcale nie wyszły spod ręki najwybitniejszych kucharzy, choć większość z pewn...

Czytaj więcej
zjawiska

Projektowanie jedzenia

Projektowanie kojarzy się głównie z architekturą, meblami czy ubraniami, ale dotyczy także jedzenia. Ze względu na dużą konkurencję branża spoż...

Czytaj więcej
zjawiska

Woda na wagę złota

Bez wody nie ma życia. Potrzebują jej wszystkie rośliny i zwierzęta, jedne więcej, inne mniej. Bez tej bezwonnej i bezbarwnej cieczy organizm ludzki n...

Czytaj więcej
zjawiska

Przyjęcia z każdej okazji

Kto z nas nie lubi przyjęć? Zazwyczaj wybieramy te mniej formalne i przeważnie wolimy na nie chodzić niż je wydawać. Wszelkie okazje sprzyjające spotk...

Czytaj więcej
Produkty

Smaki Neapolu

Cienkie, płaskie placki przyrządzane z mąki i wody jadano już w starożytności. To one stały się punktem wyjścia dla współczesnej, jakże lubiane...

Czytaj więcej
Produkty

Pomidory – złote jabłka

Dawniej uważane były za niejadalne i trujące. Obecnie nie wyobrażamy sobie bez nich kulinariów. Mowa o pomidorach, kiedyś jadanych u nas tylko...

Czytaj więcej
zjawiska

Terra Madre

W dobie wzmożonej konsumpcji, genetycznie modyfikowanej żywności oraz mody na fast foody powstała potrzeba stworzenia alternatywnego ruchu walczącego...

Czytaj więcej
Produkty

Owoce tropikalne

Tropikalne smaki kojarzą się ze słońcem, słodyczą i orzeźwieniem, w dużej mierze dzięki soczystym owocom, które najlepiej oddają klimat tych up...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia Brunei

W północno-zachodniej części wyspy Borneo, w południowo-wschodniej Azji, leży małe, wysoko rozwinięte gospodarczo państwo – Brunei Daruss...

Czytaj więcej
zjawiska

Sprawiedliwy Handel

Od lat prawa drobnych producentów oraz pracowników z Afryki, Azji i Ameryki Południowej nie są respektowane. Za swoją ciężką pracę w trudnych warunkac...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA