Przyjęcia z każdej okazji
zjawiska
Kto z nas nie lubi przyjęć? Zazwyczaj wybieramy te mniej formalne i przeważnie wolimy na nie chodzić niż je wydawać. Wszelkie okazje sprzyjające spotkaniom ze znajomymi nastrajają nas pozytywnie, a jeśli możemy jeszcze delektować się wspaniałym jedzeniem, to z pewnością ten czas zaliczymy do spędzonych przyjemnie. Agata Jędraszczak - gospodyni nowego programu Kuchni.tv pt: ImprezuJEMY - udowodni, że każde spotkanie towarzyskie może być świetną zabawą, a ci, którzy do tej pory utożsamiali wydanie przyjęcia z ciężką pracą, będą mile zaskoczeni. Nadchodzą coraz cieplejsze dni, więc może warto wybrać się na piknik?
Każdy z nas ma swój własny sposób na udane przyjęcie. Niektórzy są już wprawionymi organizatorami wszelkich imprez: urodzin, imienin, luźnych spotkań towarzyskich, przyjęć karnawałowych, imprez tematycznych czy spotkań w plenerze. Ze względu na coraz cieplejsze dni będziemy teraz częściej myśleć o ucieczce z domu i zorganizowaniu wspólnej biesiady na dworze. Tutaj pomysłów jest cała masa. Możemy zorganizować piknik za dnia, a wieczorem ognisko lub wspólne grillowanie. Posiadacze domków z ogrodem lub działek są w sytuacji komfortowej. W każdej chwili mogą wyjść z przysłowiowych czterech ścian i zorganizować małe garden party w gronie znajomych lub rodziny. Nawet imprezy mające charakter bardziej formalny, np. śluby i wesela, czy półformalne spotkania biznesowe coraz częściej organizowane są w plenerze. Dlaczego więc nie przenieść tego zwyczaju na nasz prywatny, mniej formalny grunt i nie wydać obiadu czy kolacji pod gołym niebem?
Przy organizacji przyjęcia niezależnie od miejsca, potraw i wystroju dopasowanego do charakteru imprezy, musimy pamiętać o kilku ważnych rzeczach, na które zawsze trzeba zwracać uwagę. Po pierwsze najważniejsi są nasi goście. Każdy gospodarz czy gospodyni chce, aby osoby zaproszone czuły się jak najlepiej. Gdy przygotowujemy potrawy pomyślmy o gustach naszych gości. Wśród nich mogą znaleźć się wegetarianie, alergicy czy osoby nie akceptujące pewnych składników. Menu trzeba więc tak skomponować, aby każdy znalazł w nim coś dla siebie. Ponadto postarajmy się przygotować większość dań odpowiednio wcześnie, zwłaszcza przekąsek, aby zaproszone osoby nie musiały na nas długo czekać samotnie snując się po domu czy ogrodzie podczas gdy my nadal będziemy się krzątać w kuchni. Ważnym elementem, który nierozerwalnie wiąże się z jedzeniem, a także imprezowaniem jest stół. To wokół niego najczęściej będą się kręcić goście i my sami. Niezależnie od tego czy przy stole będziemy zasiadać np.; na proszonym obiedzie czy będzie on służył jako bufet, to należy zadbać o jego wystrój, a także łatwy dostęp do znajdujących się na nim dań. Obecnie coraz częściej na wielu imprezach duże stoły, przy których spędza się cały wieczór, zastępowane są mniejszymi, przy których siada się tylko na chwilę, by odpocząć i coś przekąsić. Często w ogóle się z nich rezygnuje. Wtedy jedynym stołem jest tzw. stół szwedzki, na którym znajdują się wszelkie smakołyki i napoje. Zainteresowani przekąszeniem czegoś na ciepło lub na zimno mogą wybrać sobie to, na co w danej chwili mają ochotę, i popić ulubionym napojem bądź drinkiem. Nie zapominajmy także o muzyce i odpowiednio dobranych dekoracjach, które stworzą odpowiedni nastrój, a nawet przebraniach jeśli organizujemy przyjęcie tematyczne dla dorosłych czy też dla dzieci, bo o nich także nie możemy zapominać.
Kinderbale to prawdziwe wyzwanie. Zdecydowanie trudniej zorganizować czas dla naszych pociech niż dla dorosłych. Planując przyjęcie dla dzieci należy wykazać się pomysłowością i inwencją. Najpierw wymyślamy temat przewodni, projektujemy stroje, dekoracje, które zainteresują dzieci. Pamiętajmy, że dzieci uwielbiają prace manualne, podczas których tworzą i szybko widzą efekt swoich poczynań. Ich tematyka może być rozmaita: szycie, malowanie, czesanie, lekcja makijażu dla dziewczynek… Ale czy istnieje bardziej uniwersalny i wdzięczny temat niż gotowanie? Wspaniałym pomysłem na zorganizowanie „kulinarnego balu” dla dzieci. Ich zadaniem może być pomoc w przygotowaniu całej imprezy od A do Z – poczynając od wysyłania zaproszeń, przygotowania dekoracji, a potem wspólnego ustalania menu, gotowania i pałaszowania tego, co się upichciło. Przy ustalaniu menu można pomyśleć o słodkościach - jak własnoręcznie pieczone ciasteczka np. w kształcie zwierzaków, o prostych sałatkach, czy o dekorowaniu kanapek w śmieszne wzorki. Pamiętajmy, że dzieci chętnie pałaszują to, co same przygotowały dlatego kinderbal to doskonały sposób na niejadka.
Przejdźmy teraz do najważniejszej rzeczy, a mianowicie menu. Na wszelkich imprezach, niezależnie od tego, czy jest to potańcówka ze znajomymi, kolacja biznesowa czy przyjęcie w ogrodzie, najlepiej sprawdzają się posiłki, które możemy szybko schrupać. Do nich zaliczamy różnorodne przekąski i tzw. finger food, czyli drobne smakołyki, które je się rękami, bez użycia sztućców. Przepisów na tego typu danka jest mnóstwo. Nasi goście nie będą głodni, gdy my zajmiemy się finalnym przygotowaniem dań głównych. Małe przekąski to doskonałe rozwiązanie podczas imprez plenerowych, np. pikników. Łatwo je przetransportować i skonsumować. Świetnie sprawdzają się na przyjęciach inspirowanych kuchniami świata, zwłaszcza tych krajów, które specjalizują się w podawaniu ich tuż przed głównym daniem. W kuchni hiszpańskiej znajdziemy wspaniałe tapas, które łatwo przyrządzić ze składników dostępnych także w polskich supermarketach. Mogą to być krewetki czy kalmary na ostro, słynne patatas bravas – ziemniaczki pokrojone w kostkę, podpiekane i serwowane z pikantnymi salsami, oliwki faszerowane, gorące grzanki z hiszpańskimi serami. W kuchni greckiej roi się od pysznych mezedes - odpowiednika hiszpańskich tapas i włoskich antipasti. Zarówno te proste, jak pokrojony ser feta i oliwki, czy słynne souvlaki, czyli popieczone mięso mielone na patyczkach z dodatkiem sosu tzatziki, pasta skordalia do grzanek oraz bardziej skomplikowane pierożki z ciasta filo z dodatkiem szpinaku będą znakomicie smakować i nie są uciążliwe w konsumpcji. Kuchnie śródziemnomorskie doskonale nawiązują do atmosfery ciepłych dni, gdyż kojarzą się nam ze słońcem. Po przekąskach zazwyczaj pojawiają się dania główne. Tutaj już wszystko zależy od inwencji gospodyni czy gospodarza. Jeśli zdecydujemy się na kolację na dworze, doskonałych rozwiązaniem będą dania z grilla. Sezon grillowy już się rozpoczął, więc do dzieła! Tutaj także możemy dać upust naszej kulinarnej wyobraźni, a grillowanie przestanie kojarzyć się jedynie z kiełbaską. Obecnie nawet wystawne garden party opierają się na daniach z grilla, więc czemu nie poeksperymentować. Na dania z grilla poza mięsami i wędlinami, doskonale nadają się ryby. Wspaniale sprawdza się np. łosoś czy pstrąg zapieczony w folii z odrobiną cytryny i przypraw. Wyborne są również szparagi owinięte szynką, a żeby były bardziej wykwintnie, można wykorzystać wspaniałą włoską szynkę prosciutto. Gdy chcemy wzbogacić smak naszych potraw zarówno mięs, ryb jak i warzyw, warto wypróbować różne marynaty, które nadadzą naszemu daniu kruchości, aromatu i smaku. Również wegetarianie będą usatysfakcjonowani, jeśli w odpowiedni sposób przyrządzi się dania wegetariańskie np. grillowaną mozzarellę czy fetę z pomidorami, szaszłyki z warzyw, grillowane ananasy, faszerowane młode cukinie czy bakłażany. Te potrawy z powodzeniem można przyrządzić także w domu jeśli pogoda nie dopisze. Pamiętajmy, że podstawą każdego przyjęcia jest dobra organizacja i przede wszystkim dobry nastrój, a reszta z pewnością się uda.
Zbliżający się długi weekend to dobra okazja do biesiadowania - dlatego właśnie w pierwszym odcinku nowej serii pt: ImprezuJEMY Agata Jędraszczak zaprasza na piknik. Do przyjaciół wysyła pęczek ziół przewiązanych sznureczkiem z doczepionym bilecikiem - zaproszeniem. Jeszcze kilka drobiazgów, jak kolorowe lampiony, girlandy z kwiatów i piknikowe dania – i impreza gotowa. W kolejnych odcinkach na Agatę czekają nowe wyzwania: "białe" przyjęcie na chrzest lub komunię, kinderbal, męska impreza, disco party czy spotkanie "powakacyjne". "ImprezuJemy" to doskonały przepis na udaną imprezę.