Kuchnia chilijska
Kuchnie świata
Chile to malowniczy kraj położony na południowym wschodzie Ameryki Południowej. Może poszczycić się nie tylko pięknym, zróżnicowanym krajobrazem i bogatą historią, ale także kuchnią, która jest wypadkową multikulturowego społeczeństwa. Wyczuwalne są w niej smaki typowe dla kuchni rdzennych Indian i dominującej tutaj kuchni hiszpańskiej, ale także kuchni imigrantów, którzy postanowili się w Chile osiedlić. W pierwszym odcinku nowego programu emitowanego na antenie kuchnia+ „Po-smak świata”, prowadząca – Gosia Molska – zaprezentuje kilka dań z tego odległego, lecz niezwykle interesującego zakątka świata. Jej kulinarne zmagania ocenią chilijscy goście.
Od wschodu Chile przytulone jest do Andów – najdłuższego łańcucha górskiego nie tylko w Ameryce Południowej, ale i na świecie. Od zachodu oblewają je wody Oceanu Spokojnego. Z racji położenia w Chile można wyróżnić kilka stref klimatycznych, od zwrotnikowej - suchej na północy po subpolarną na południu. Chile ma burzliwą, pełną dramatycznych wydarzeń historię. Początkowo te tereny zamieszkiwali rdzenni Indianie, m.in. Araukanie – plemię, które dzielnie odpierało ataki Inków, a także hiszpańskich konkwistadorów, którzy w 1540 roku rozpoczęli podbój Chile i wcielili je do Imperium Hiszpańskiego. Obecnie Chile jest republiką niezależną od korony hiszpańskiej, aczkolwiek wpływy hiszpańskie są mocno widoczne w tutejszej kulturze, również w kuchni.
Kuchnię chilijską z racji położenia państwa można określić jako morską – pełną ryb i owoców morza. Spożywa się tutaj także duże ilości mięsa. Każdy region posiada własne, charakterystyczne dania ze składników regionalnych, a także tych, które zaistniały w kuchni chilijskiej dzięki ludności napływowej - m.in. z Niemiec, Grecji i Środkowego Wschodu. Bardzo popularne są dania mięsne –głównie z wołowiny oraz dania na bazie kukurydzy. Wiele dań kuchni chilijskiej występuje również w kuchniach innych państw Ameryki Południowej, różnią się niektórymi składnikami lub sposobem przyprawiania. Do najczęściej występujących składników w kuchni chilijskiej należy mięso – głównie wołowe, a także kukurydza, warzywa, ryby i owoce morza. Z tych ostatnich przyrządza się wspaniałe rybne zupy i gulasze, w których skład wchodzą np. małże, ośmiornice, krewetki, langusty i homary. Do popularnych morskich dań można zaliczyć np. caldillo de almejas – gulasz z małży, oraz sopa de mariscos – zupę rybną. Tradycyjnym daniem z darów morza, ale także mięsa, jest curranto, które przyrządza się w dole wyłożonym kamieniami, na dole którego rozpalany jest ogień. Do typowo mięsnych dań popularnych w Chile zalicza się conzuela – danie bardzo złożone, może funkcjonować jako pełne danie obiadowe. W jego skład wchodzi kawałek mięsa, ziemniaki lub ryż, a także kawałek dyni. Jest to sycąca propozycja kulinarna. Mięsną potrawą czy też przekąską jest także asado, czyli wybór pieczonych lub grillowanych mięs. Kuchnia chilijska nie istniałaby bez słynnych empanadas - dość dużych pierogów z ciasta - w Chile faszerowanych pino, mielonym mięsem wołowym z dodatkiem oliwek, rodzynek, ostrej papryczki. Do pierogów wykorzystuje się także nadzienie z owoców morza. Natomiast popularnym daniem z kukurydzy są humitas – paczuszki z liści kukurydzy, w które zawijany jest farsz, najczęściej serowy.
Chile poza bardzo zróżnicowaną kuchnią, którą ciężko jednoznacznie określić, słynie także ze wspaniałej oliwy, a także wina, które obecnie jest głównym produktem eksportowym Chile. Przez długi czas ten kraj uznawany był za producenta win miernej jakości, tylko na potrzeby supermarketów. Dawniej winiarnie kupowane były tutaj przez bogaczy, raczej dla kaprysu niż w celach biznesowych. Szybko okazało się jednak, że chilijskie warunki klimatyczne pozwalają na uprawę najdoskonalszych szczepów winorośli i produkcję bezkonkurencyjnego wina z użyciem najnowocześniejszych technologii. Zastosowanie nowych metod produkcji, doskonale wyposażonych laboratoriów chemicznych, sond badających wilgotność itd., ułatwiło uprawę i produkcję wina, a tym samym pomogło poprawić jego jakość i klarowność. Chilijscy winiarze sprowadzali do swoich winnic ekspertów i enologów z Europy, między innymi z potęgi winiarskiej, czyli z Francji. Sami dodatkowo kształcili się na najlepszych uczelniach specjalistycznych. Wielu skłonnych do reform Europejczyków, gotowych zarzucić tradycyjne metody uprawy win jakościowych, przenosiło swoje plantacje właśnie do tego otulonego pasmem Andów kraju. Wina chilijskie podbiły świat dzięki nowoczesnym technologiom, ale też sprzyjającemu klimatowi. Brak radykalnych prawnych ograniczeń i obostrzeń, które mają miejsce w przypadku prawa europejskiego, także przyczynił się do rozkwitu winiarstwa w tej części świata. Ponadto, koszt produkcji wina w Chile jest o wiele niższy niż w Europie. Obecnie jedna z największych firm winiarskich w Chile - Concha y Toro, która osiągnęła swój status właśnie dzięki winom lekkim i przyjemnym, nie tylko produkuje wina cenione i rozpoznawalne na całym świecie, ale posiadając duże doświadczenie w branży i szereg ekspertów-wizjonerów może skupić się na produkcji win bardziej wymagających, spełniających oczekiwania nawet najbardziej wybrednych degustatorów.
Pierwszy odcinek nowego program Kuchni.tv Po-smak świata opowie o Chile i jego smakach. W kolejnych odcinkach prowadząca Gosia Molska spotka się z ciekawymi ludźmi, dla których pobyt w Polsce wiąże się z potrzebą kultywowania tradycji kulinarnych swoich krajów. Znajdzie ciekawe dania, które bez problemu można przygotować w Polsce, i dzięki temu choć na chwilę przenieść się w odległe zakątki naszej smacznej planety.