Obfitość

Obfitość

Yotam Ottolenghi

Wydawca: Wydawnictwo Filo

Obfitość

„Obfitość” Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa. Autor czerpie natchnienie ze swoich śródziemnomorskich korzeni i zamiłowania do doskonałych składników. W kolejnych rozdziałach prezentuje zalety zieleniny, bakłażanów, roślin kapustnych i cebulowych, ryżu oraz innych ziaren, makaronów, roślin strączkowych, cukinii, owoców, grzybów i pomidorów – we wszelkich odmianach, kolorach i konsystencjach. Sam nie jest wegetarianinem, ale ma odkrywcze podejście do dań warzywnych i wykorzystuje ciekawe połączenia intensywnych smaków i aromatów.

Oryginalne przepisy i charakterystyczne komentarze autora oraz towarzyszące im żywe, apetyczne zdjęcia tworzą zbiór niezastąpiony w kuchni jarskiej, niezbędny także osobom niestroniącym od mięsa.
Yotam Ottolenghi jest właścicielem czterech londyńskich restauracji nazwanych od jego nazwiska oraz ekskluzywnej restauracji Nopi, również w Londynie. Wydał pięć książek kulinarnych: „Ottolenghi. The Cookbook”, „Obfitość”, „Jerozolima”, „Plenty More” oraz „NOPI”. Zarówno „Obfitość”, jak i „Jerozolima” były wielokrotnie nagradzane i trafiły na listę bestsellerów „New York Timesa”.

To jedna z książek kucharskich, które wystarczy przekartkować, żeby nabrać apetytu. Z tych przepisów po prostu trzeba skorzystać. (The Guardian)

Ottolenghi – człowiek, dzięki któremu kręcą nas warzywa (Evening Standard)
Bestseller New York Timesa
Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly”

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA