Zupa z ziół oraz Masło z czosnkiem niedźwiedzim według Maryline
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 55)
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
4 duże garści ziół (babka, pokrzywa, krwiściąg, mniszek, przywrotnik, bluszcz)
- sól, pieprz
- 200 ml śmietany
- Do przyrządzenia masła:
- 250 gr. masła lekko solonego
- 1 garść liści czosnku niedźwiedziego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W przeddzień należy przygotować masło i odstawić w miejsce z temperaturą pokojową.
Umyj liście czosnku niedźwiedziego, odłóż jeden duży iść, następnie posiekaj pozostałe liście.
Wymieszaj liście z masłem, następnie zawiń w folię plastikową, formując wałek. Odstaw do lodówki.
Nazajutrz przygotuj zupę: dokładnie umyj zioła, dodając trochę octu do wody.
Odsącz i umieść w garnku, zalej wodą, tak by były przykryte, dodaj sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub 7 minut w samowarze.
Zmiksuj blenderem. Przypraw według smaku i podaj.
Odwiń masło, przykryj liściem czosnku niedźwiedziego.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź