Zupa z ciecierzycy i prawdziwków
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- ½ kg ugotowanej ciecierzycy
- garść suszonych prawdziwków w plasterkach
- zalanych wrzątkiem
- oliwa
- czerwona cebula
- posiekana
- 1 łodyga selera naciowego
- posiekana
- 3 anchois
- garść natki pietruszki o płaskich liściach
- drobno posiekanej
- 1 suszona chili
- pęczek boćwiny – łodygi odkrojone od liści
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj garnek wrzątku. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i seler naciowy. Dodaj anchois, przemieszaj, a gdy się rozpadną, wrzuć natkę pietruszki oraz łodygi boćwiny. Odciśnij wodę z grzybów, pokrój je na spore kawałki i dodaj do warzyw, a następnie włóż do rondla 3 duże łyżki ciecierzycy. Przemieszaj i dolej do rondla przez sitko wywar z grzybów. Zblanszuj liście boćwiny w zagotowanym wrzątku przez 2 min. Zmiksuj pozostałą ciecierzycę. Odcedź boćwinę w durszlaku i grubo pokrój. Dodaj 2 duże łyżki zmiksowanej ciecierzycy. Dopraw do smaku i wymieszaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W