Zupa jarzynowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szef kuchni w wielkim mieście
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 pasternaki
- 3 duże buraki
- 2 duże ziemniaki mączystej odmiany
- 2 duże marchewki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy
- 1 duża cebula
- 4 gałązki selera naciowego
- 2 duże pory
- 850 ml wywaru z kurczaka (może być woda)
- 1½ łyżeczki startej rzodkiewki
- sól i świeżo mielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 240°C. Pasternak, buraki, marchew i ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Wymieszać w misce z rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem oraz 4 łyżkami oliwy. Rozłożyć pojedynczą warstwą na blasze i wstawić do piekarnika. Piec, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Gdy warzywa się pieką, obrać cebulę i pokroić w 1cm kostkę. Opłukać, obrać i pokroić seler, oraz opłukać pory (mogą mieć ziemię między liśćmi, dlatego trzeba je rozciąć prawie do korzenia i porządnie opłukać). Pory podzielić wzdłuż na ćwiartki i pokroić na 1,5cm kawałki.
Pozostałe 4 łyżki oliwy bardzo mocno rozgrzać w rondlu (prawie do punktu dymienia). Wrzucić cebulę, zamieszać i dodać szczyptę soli. Gdy cebula zmięknie, zmniejszyć ogień na średni, a gdy będzie zacznie się rumienić, dodać seler. Kiedy zmięknie, dodać pory. Kiedy te zmiękną, ale jeszcze się nie zarumienią, wlać wywar i dodać upieczone warzywa. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
W czasie gdy zupa się gotuje, wymieszać rzodkiewkę z crème fraîche, łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny i dobrze doprawić. Nieco ostudzoną zupę zmiksować na krem, rozcieńczyć do pożądanej konsystencji i doprawić, jeśli trzeba. Upiec w tosterze pieczywo i posmarować masłem.
Zagotować ponownie zupę i podawać bardzo gorącą z kleksem crème fraîche, kilkoma kroplami oliwy i posypaną pieprzem. Można wrzucić kawałek masła, by się na wierzchu roztopił.
Pozostałe 4 łyżki oliwy bardzo mocno rozgrzać w rondlu (prawie do punktu dymienia). Wrzucić cebulę, zamieszać i dodać szczyptę soli. Gdy cebula zmięknie, zmniejszyć ogień na średni, a gdy będzie zacznie się rumienić, dodać seler. Kiedy zmięknie, dodać pory. Kiedy te zmiękną, ale jeszcze się nie zarumienią, wlać wywar i dodać upieczone warzywa. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
W czasie gdy zupa się gotuje, wymieszać rzodkiewkę z crème fraîche, łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny i dobrze doprawić. Nieco ostudzoną zupę zmiksować na krem, rozcieńczyć do pożądanej konsystencji i doprawić, jeśli trzeba. Upiec w tosterze pieczywo i posmarować masłem.
Zagotować ponownie zupę i podawać bardzo gorącą z kleksem crème fraîche, kilkoma kroplami oliwy i posypaną pieprzem. Można wrzucić kawałek masła, by się na wierzchu roztopił.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W