Żeberka jagnięce z kiełbaskami merguez

Żeberka jagnięce z kiełbaskami merguez
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Żeberka
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska
Ilość osób:
7

Przygotowanie:

Składniki:
marynata:
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy Dijon
sól i pieprz

jagnięcina i kiełbaski:
1 kg żeberek jagnięcych (2 kawałki mięsa po 8 żeberek)
8 kiełbasek merguez
3 szalotki, obrane i przekrojone na pół
2 gałązki rozmarynu
sól i pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego

sos:
2 szklanki bulionu cielęcego
2 łyżki masła
sól i pieprz

Przygotowanie:
Marynata: łączymy wszystkie składniki. Mięso razem z marynatą przekładamy do torebki strunowej. Wsmarowujemy marynatę w mięso i wkładamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na noc. Jagnięcina i kiełbaski: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię, którą można wstawić do piekarnika. Osuszamy mięso i pozbywamy się marynaty. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy jagnięcinę z każdej strony około 3 minut. Dodajemy kiełbaski, szalotki i rozmaryn. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku 25 minut lub do momentu, gdy termometr do mięsa wskaże 60°C. Wyjmujemy z piekarnika. Jagnięcinę i kiełbaski zdejmujemy z patelni i nakrywamy folią aluminiową. Sos: zalewamy patelnię po mięsie bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Redukujemy na ogniu około 5 minut, aż płyn zgęstnieje. Dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso kroimy pomiędzy kośćmi. Podajemy z kiełbaskami, chrupiącymi ziemniakami, z sosem i galaretką paprykową (poszukaj mojego przepisu na chrupiące ziemniaki i galaretkę z papryki.)

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA