Zapiekanka z tajskim curry
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki, Dania z kurczaka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Ciasto:
- 150 g mąki
- szczypta drobnoziarnistej soli
- 40 g masła, schłodzonego i pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
- 35 g smalcu, schłodzonego i pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki zimnej wody
- roztrzepane jajko do posmarowania
Farsz:
- 2 udka kurczaka, bez skóry i kości (ok. 150 g)
- 2 piersi kurczaka, bez skóry i chrząstek (ok. 300 g)
- 2 łyżki oleju
- 2 szalotki echalion, posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwone chilli, bez pestek, drobno posiekane
- 1 łyżeczka drobno startego imbiru
- 2 łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry
- 200 ml śmietanki kokosowej
- 150 ml wywaru z kurczaka
- 2 listki limonki
- 1 pałka trawy cytrynowej, rozbita
- 1 mały batat, obrany i pokrojony w jednocentymetrową kostkę (ok. 175 g)
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej, rozrobiona z odrobiną wody
- odrobina tajskiego sosu rybnego
- pieprz czarny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Farsz:
Pokrój kurczaka w 1,5 cm kawałki.
Na średnim ogniu rozgrzej w patelni olej. Wrzuć szalotki, czosnek, chilli i imbir. Smaż kilka minut, aż wszystko zmięknie, ale nie zrumieni się.
Dodaj pastę curry i duś jeszcze przez minutę lub dwie. Wrzuć kurczaka i zwiększ ogień. Smaż ciągle mieszając, aż mięso przestanie wyglądać na surowe. Dodaj śmietankę kokosową, wywar z kurczaka, listki limonki, trawę cytrynową i batat. Gotuj 12-15 minut, aż batat zmięknie.
Dodaj skrobię kukurydzianą, doprowadź do wrzenia i mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i sosem rybnym do smaku. Odstaw do ostygnięcia.
Wyjmij trawę cytrynową i listki limonki i przełóż do formy do zapiekanki o pojemności ok. 1,2 litra.
Ciasto:
Wsyp mąkę do miski, dodaj masło i smalec i rozetrzyj delikatnie palcami, aż będzie przypominać kruszonkę. Można to też zrobić malakserem.
Mieszając nożem dodaj stopniowo tyle wody, aby utworzyło się ciasto. Gdy zacznie się łączyć, delikatnie zagnieć je rękami w kształt kuli. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C
Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Odetnij 2 cm pas ciasta. Zwilż wodą brzeg formy i oklej odciętym ciastem. Pozostałe ciasto potnij na kratkę przy pomocy wałka do kratkowania, rozciągnij delikatnie, żeby powstała kratka i umieść na zapiekance. Dociśnij brzegi, odetnij nadmiar ciasta, posmaruj ciasto jajkiem i piecz 30 minut, aż się zezłoci.
Odczekaj 5 minut i podawaj z ugotowanymi na parze lub obsmażonymi warzywami.
Pokrój kurczaka w 1,5 cm kawałki.
Na średnim ogniu rozgrzej w patelni olej. Wrzuć szalotki, czosnek, chilli i imbir. Smaż kilka minut, aż wszystko zmięknie, ale nie zrumieni się.
Dodaj pastę curry i duś jeszcze przez minutę lub dwie. Wrzuć kurczaka i zwiększ ogień. Smaż ciągle mieszając, aż mięso przestanie wyglądać na surowe. Dodaj śmietankę kokosową, wywar z kurczaka, listki limonki, trawę cytrynową i batat. Gotuj 12-15 minut, aż batat zmięknie.
Dodaj skrobię kukurydzianą, doprowadź do wrzenia i mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i sosem rybnym do smaku. Odstaw do ostygnięcia.
Wyjmij trawę cytrynową i listki limonki i przełóż do formy do zapiekanki o pojemności ok. 1,2 litra.
Ciasto:
Wsyp mąkę do miski, dodaj masło i smalec i rozetrzyj delikatnie palcami, aż będzie przypominać kruszonkę. Można to też zrobić malakserem.
Mieszając nożem dodaj stopniowo tyle wody, aby utworzyło się ciasto. Gdy zacznie się łączyć, delikatnie zagnieć je rękami w kształt kuli. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C
Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Odetnij 2 cm pas ciasta. Zwilż wodą brzeg formy i oklej odciętym ciastem. Pozostałe ciasto potnij na kratkę przy pomocy wałka do kratkowania, rozciągnij delikatnie, żeby powstała kratka i umieść na zapiekance. Dociśnij brzegi, odetnij nadmiar ciasta, posmaruj ciasto jajkiem i piecz 30 minut, aż się zezłoci.
Odczekaj 5 minut i podawaj z ugotowanymi na parze lub obsmażonymi warzywami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W