Zapiekanka z ryb à la Rude Boy
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zapiekanki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 50 g masła
- 12 plastrów pancetty
- 2 pory
- 6 dymek
- 1 fenkuł (z natką)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna (tylko starta skórka)
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 225 ml białego wina
- 440 g łososia (bez skóry i ości)
- 440 g wędzonego łupacza (bez skóry i ości)
- 240 g obranych surowych krewetek
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek crème fraîche
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C, jeśli z obiegiem powietrza). Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i upiec (ok. 1½ godziny). W dużej patelni rozgrzać oliwę i masło. Pokroić w kostkę pancettę i wrzucić na patelnię. Smażyć 1 minutę, dodać pokrojone w cienkie plastry pory, dymkę i czosnek, pokroić i dodać fenkuł oraz skórkę z cytryny i nasiona kopru włoskiego. Warzywa dusić kilka minut. Dodać wino i gotować jeszcze około 1 minuty. Ryby pokroić w kostkę, dodać na patelnię z krewetkami i dusić na małym ogniu około 4 minut, aż ryby staną się nieprzejrzyste, a krewetki różowe. Dodać pietruszkę i 3 łyżki crème fraîche. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
Upieczone ziemniaki przeciąć w ¼ wysokości, wydrążyć miąższ, a powstałe miseczki ułożyć na blasze otwartą stroną na dół i zapiec przez 5 minut, aby stały się kruche. Z ziemniaczanego miąższu i pozostałej crème fraîche zrobić puree i umieścić w rękawie cukierniczym. Ziemniaczane miseczki napełnić farszem rybnym, pokryć puree, ułożyć na blasze i zapiec przez 5 minut, by piure zrumieniło się. Przybrać natką fenkułu.
Upieczone ziemniaki przeciąć w ¼ wysokości, wydrążyć miąższ, a powstałe miseczki ułożyć na blasze otwartą stroną na dół i zapiec przez 5 minut, aby stały się kruche. Z ziemniaczanego miąższu i pozostałej crème fraîche zrobić puree i umieścić w rękawie cukierniczym. Ziemniaczane miseczki napełnić farszem rybnym, pokryć puree, ułożyć na blasze i zapiec przez 5 minut, by piure zrumieniło się. Przybrać natką fenkułu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W