Zapiekanka z ryb à la Rude Boy

Zapiekanka z ryb à la Rude Boy
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zapiekanki
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C, jeśli z obiegiem powietrza). Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i upiec (ok. 1½ godziny). W dużej patelni rozgrzać oliwę i masło. Pokroić w kostkę pancettę i wrzucić na patelnię. Smażyć 1 minutę, dodać pokrojone w cienkie plastry pory, dymkę i czosnek, pokroić i dodać fenkuł oraz skórkę z cytryny i nasiona kopru włoskiego. Warzywa dusić kilka minut. Dodać wino i gotować jeszcze około 1 minuty. Ryby pokroić w kostkę, dodać na patelnię z krewetkami i dusić na małym ogniu około 4 minut, aż ryby staną się nieprzejrzyste, a krewetki różowe. Dodać pietruszkę i 3 łyżki crème fraîche. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
Upieczone ziemniaki przeciąć w ¼ wysokości, wydrążyć miąższ, a powstałe miseczki ułożyć na blasze otwartą stroną na dół i zapiec przez 5 minut, aby stały się kruche. Z ziemniaczanego miąższu i pozostałej crème fraîche zrobić puree i umieścić w rękawie cukierniczym. Ziemniaczane miseczki napełnić farszem rybnym, pokryć puree, ułożyć na blasze i zapiec przez 5 minut, by piure zrumieniło się. Przybrać natką fenkułu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA