Zapiekanka z Lasans wg Isabelle
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 59)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
-
500 gr ciasta na lazanię (małe kawałki)
- 500 gr świeżego sera koziego
- 4 jaja
- 1 pęczek pietruszki,
- 4 gałązki cząbru
- 210 gr masła
- tarty ser gruyere lub comte
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie i odcedź. W tym czasie drobno posiekaj pietruszkę (same listki).
2. Weź patelnię, włóż do niej schłodzone masło pokrojone w grube plastry i wrzuć pietruszkę. Postaw patelnię na ogniu i stop masło. Zdejmij z ognia, gdy masło się roztopi.
3. Zerwij liście cząbru.
4. Wymieszaj je z serem.
5. Dodaj masło z pietruszką, połamane łodyżki cząbru, posól i popieprz. Makaron dodaj do tej masy. Dobrze wymieszaj.
6. Posól i popieprz.
7. Zasyp tartym serem, wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj z sałatą masłową.
Rady Julie:
Małe lazanie można zastąpić dużym makaronem, takim jak rigatoni.
Moim zdaniem 150 gr masła w zupełności wystarczy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź