Zapiekanka makaronowa z serem, cebulką i kiełbasą z kaczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g makaronu rotini (świderki)
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu
- 4 czerwone cebule
- pokrojone na plasterki o grubości ok. 0,5 cm
- 150 g suszonej wędzonej kiełbasy z kaczki
- pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany 12%
- 1 szklanka sera brie bez skórki
- 1 szklanka dojrzałego cheddara
- ½ szklanki sera Friulano
- 1 liść laurowy
- ½ szklanki panierki panko
- 1 łyżka masła
- stopionego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente i odcedź. Rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu, dodaj cebulę z solą i duś 8 min. Zmniejsz płomień i duś jeszcze 35 minut, aż cebula się skarmelizuje. Podsmaż kiełbasę w rondlu przez bez tłuszczu, przez 10 min na średnim ogniu. Zalej cebulę mlekiem i śmietaną, dopraw solą, pieprzem i zagotuj. Zmniejsz płomień, dodaj ser oraz liść laurowy i mieszaj dopóki ser się nie roztopi (około 5 min). Zalej sosem makaron i przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp panierką panko, skrop stopionym masłem i zapiecz, aż kruszonka będzie złocista, a makaron przypiecze się przy krawędziach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W