Wywar mięsny
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 kg pręgi wołowej
- 4 marchewki
- 3 korzenie pietruszki z nacią
- 3 łodygi selera naciowego z liśćmi
- por
- 2 cebule
- 10 goździków
- pieprz
- sól
- listek laurowy
- ziele angielskie
- dodatkowo: ósemka włoskiej kapusty
- ząbek czosnku
- gałązki tymianku
- suszony grzybek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka natrzeć solą, podzielić na części, wykroić piersi i odłożyć. Jedną cebulę nadziać goździkami, drugą podzielić na ćwiartki i przypalić na suchej patelni ze wszystkich stron. Resztę warzyw pokroić na kawałki. Do dużego garnka włożyć kurczaka, pręgę wołową w całości i warzywa. Zalać zimną wodą, na wysokość ok czterech cm powyżej składników. Dodać kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy. Smak można rozbudować przyprawami dodatkowymi. Powoli podgrzewać. Kiedy wywar się zagotuje zbierać szumowiny tworzące na wierzchu szarą pianę. Dodać sól, mniej niż zazwyczaj, ponieważ wywar odparuje. Łatwiej potem dosolić właściwą zupę, niż walczyć z przesoleniem. Gotować odkryty, na małym ogniu, unikać mocnego wrzenia. Piersi kurczaka można wykorzystać do innego dania, lub po ok. 2 godzinach dodać do wywaru. Gotować, aż będą miękkie. Przestudzony wywar odcedzić na sicie przez gęstą gazę. Miękkie mięso nadaje się do jedzenia, długo gotowane jarzyny są wyjałowione. Wywar można wykorzystać jako rosół, do przygotowania innych zup, sosów, risotta i gulaszów. Można mrozić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W