Wołowina Wellington
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 1,4 kg polędwicy wołowej w jednym kawałku
- musztarda angielska
- oliwa
- 50 g masła
- 500 g wątróbki drobiowej
- 500 g posiekanych pieczarek
- 200 g ciasta francuskiego
- 8 naleśników
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię i piekarnik do 180°C. Przypraw mięso sporą ilością soli morskiej i pieprzu. Posmaruj je musztardą i oliwą (zapobiegnie przywieraniu mięsa do patelni). Podsmaż polędwicę, by nabrała koloru (przez minutę z każdej strony). Przełóż ją do brytfanny i piecz w piekarniku przez 7 - 8 minut. Wyjmij i zostaw, żeby wystygła. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C. Rozpuść masło na patelni i usmaż na nim wątróbkę. Gdy zrobi się miękka, przełóż ją do blendera i zmiksuj tak, by nadać jej konsystencję pasztetu. Na tej samej patelni usmaż pieczarki. Odsącz je i odłóż na bok, żeby wystygły. Rozłóż ciasto francuskie na blacie. Połóż na nim naleśniki. Dzięki nim mięso nie straci soczystości podczas pieczenia. Naleśniki posmaruj pastą z wątróbki i posyp pieczarkami. Na środku połóż polędwicę i posmaruj ją resztką pasztetu z wątróbek. Zawiń mięso w ciasto i upewnij się, że jego brzegi stykają się ze sobą. Posmaruj ciasto żółtkiem i piecz przez 25-30 minut aż zrobi się złote i chrupiące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W