Wołowina vindaloo
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 61)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 90 dag wołowiny pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki octu cydrowego
- półtorej łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- liść laurowy
- oliwa
- 110 g posiekanej cebuli
- 2 i pół łyżeczki kurkumy
- półtorej filiżanki zimnej wody
- półtorej łyżeczki gorczycy
Masala:
- 40 g pasty z tamaryndowca
- kawałek kory cynamonowej
- 2 papryczki chili
- pół łyżki chili w proszku
- 6 ząbków czosnku
- pół łyżki startego imbiru
- półtorej łyżki nasion kolendry
- 2 i pół łyżeczki kminu
- pół łyżeczki białego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wołowinę zalać octem, dodać liść laurowy, łyżeczkę soli i pieprz. Wymieszać, żeby mięso okryło się przyprawami. Odstawić na godzinę albo dwie, mieszając co jakiś czas. Przygotować masalę. Mięso odsączyć, a marynatę przelać do misy blendera. Dodać pastę z tamaryndowca, cynamon, chili, czosnek, imbir, kolendrę, kmin i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Mięso zrumienić na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać gorczycę, kurkumę, pół łyżeczki soli i przygotowaną masalę. Gotować przez 10 minut mieszając. Dodać mięso i wlać wodę. Gotować na wolnym ogniu przez pół godziny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W