Wołowina imbirowo-pomarańczowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 stek z łopatki
- bez kości (ok. 0,5kg)
- 2 cebule
- posiekane
- 1 kawałek imbiru (ok. 4-5cm)
- umyty
- nie obrany
- pokrojony na cienkie plasterki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 300 ml bulionu wołowego
- 1 szklanka marmolady z gorzkich pomarańczy
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżka przyprawy "pięć smaków"
- 1 pęczek kolendry
- 1 opakowanie młodziutkiego szpinaku
- 100 g kiełków fasoli mung
- 1 pęczek dymki
- posiekane zielone części
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej garnek na średnim ogniu i wlej olej. Obsmaż mięso z obu stron. Wyjmij mięso i wrzuć cebulę i imbir. Podduś, aż zbrązowieją. Jeśli by się zaczęły przypalać, możesz dodać trochę wody.
Dodaj mięso, sos sojowy, sok pomarańczowy, marmoladę, bulion i przyprawę „pięć smaków”. Umyj dokładnie kolendrę, drobno posiekaj korzenie i łodygi i dodaj do garnka. Resztę kolendry grubo posiekaj i odłóż na później. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj, aż mięso będzie miękkie, około 1 godziny. Kiedy mięso zmięknie, podziel je na mniejsze kawałki. Dodaj dymkę, oraz większość liści kolendry i wymieszaj. Rozłóż szpinak i kiełki do 4 misek. Na to rozłóż mięso. Przybierz zachowanymi liśćmi kolendry i podawaj od razu.
Dodaj mięso, sos sojowy, sok pomarańczowy, marmoladę, bulion i przyprawę „pięć smaków”. Umyj dokładnie kolendrę, drobno posiekaj korzenie i łodygi i dodaj do garnka. Resztę kolendry grubo posiekaj i odłóż na później. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj, aż mięso będzie miękkie, około 1 godziny. Kiedy mięso zmięknie, podziel je na mniejsze kawałki. Dodaj dymkę, oraz większość liści kolendry i wymieszaj. Rozłóż szpinak i kiełki do 4 misek. Na to rozłóż mięso. Przybierz zachowanymi liśćmi kolendry i podawaj od razu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia chińska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W