Wolno gotowana koźlina
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Marynata korzenna:
- 10 chili guajillo, gotowanych 10 minut, do miękkości
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki meksykańskiego oregano
- 4 goździki
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki nasion kminu
- 2 listki meksykańskiego lauru
- 2 łyżeczki białego octu
- 4-6 łyżeczek soli
- 6 kg koźliny, z kością
Bulion:
- 12 pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka meksykańskiego oregano
- 3 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminu
- 1 listek meksykańskiego lauru
Do podania:
- 1 kg świeżych tortillas z kukurydzy
- 1 szklanka drobno posiekanej białej cebuli
- sos chili na occie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wrzuć do blendera chili, czosnek, oregano, goździk, kmin i listki laurowe. Dodaj 150-250 ml wody. Zmiksuj na gładką masę.
Przygotuj 8-10 litrowy garnek. Sprawdź, czy pokrywka jest szczelna. Wlej niewielką ilość wody, aby zakryła dno garnka na wysokość 3 cm. Posmaruj kawałki mięsa pastą z przyprawami.
Ułóż kawałki miejsca na podstawce do gotowania na parze.
Kiedy wszystkie kawałki mięsa będą posmarowane marynatą, polej resztą niezużytej marynaty. Skrop mięso białym octem. Dopraw solą.
Postaw garnek na bardzo małym ogniu. Gotuj 18-20 godzin, ani razu nie zdejmując przez ten czas pokrywki.
Ugotowane mięso przełóż do głębokiej brytfanny. Rozgrzej piekarnik do 130ºC. Nie przykrywaj brytfanny. Zostaw do zrumienienia i wyschnięcia na 1-2 godziny.
Przecedź wywar z gotowania i zachowaj. Ugotuj pomidory 8 minut do miękkości. Odlej, ale zachowaj 2 szklanki płynu z gotowania. Zmiksuj na gładką masę pomidory z czosnkiem, oregano, goździkami, zielem angielskim, ziarnami kminu i listkami laurowymi. Przetrzyj mieszaninę przez gęste sito i wlej do dużego garnka. Dodaj przecedzony wywar i wodę z gotowania pomidorów. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw do smaku.
Wyjmij mięso z piekarnika i oddziel do kości. Posiekaj grubo i nałóż do misek. Zalej gorącym bulionem i przybierz posiekaną białą cebulą. Podawaj z ciepłymi tortillami i sosem chili na occie.
Przygotuj 8-10 litrowy garnek. Sprawdź, czy pokrywka jest szczelna. Wlej niewielką ilość wody, aby zakryła dno garnka na wysokość 3 cm. Posmaruj kawałki mięsa pastą z przyprawami.
Ułóż kawałki miejsca na podstawce do gotowania na parze.
Kiedy wszystkie kawałki mięsa będą posmarowane marynatą, polej resztą niezużytej marynaty. Skrop mięso białym octem. Dopraw solą.
Postaw garnek na bardzo małym ogniu. Gotuj 18-20 godzin, ani razu nie zdejmując przez ten czas pokrywki.
Ugotowane mięso przełóż do głębokiej brytfanny. Rozgrzej piekarnik do 130ºC. Nie przykrywaj brytfanny. Zostaw do zrumienienia i wyschnięcia na 1-2 godziny.
Przecedź wywar z gotowania i zachowaj. Ugotuj pomidory 8 minut do miękkości. Odlej, ale zachowaj 2 szklanki płynu z gotowania. Zmiksuj na gładką masę pomidory z czosnkiem, oregano, goździkami, zielem angielskim, ziarnami kminu i listkami laurowymi. Przetrzyj mieszaninę przez gęste sito i wlej do dużego garnka. Dodaj przecedzony wywar i wodę z gotowania pomidorów. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw do smaku.
Wyjmij mięso z piekarnika i oddziel do kości. Posiekaj grubo i nałóż do misek. Zalej gorącym bulionem i przybierz posiekaną białą cebulą. Podawaj z ciepłymi tortillami i sosem chili na occie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia meksykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W