Włoski klops
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- ⅓ szklanki mleka
- 1 duża kromka chleba
- bez skórki
- 450 g mielonej wieprzowiny
- 225 g mielonej wołowiny
- 225 g mielonej cielęciny
- 150 g włoskiej mortadeli
- pokrojone w drobną kostkę
- 1 mała cebula
- drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- posiekane
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- ½ szklanki startego parmezanu
- ¼ szklanki posiekanych orzeszków pistacjowych
- 2 duże jajka
- lekko rozkłócone
- 2 łyżki białego lub czerwonego wina
- ½ łyżeczki gruboziarnistej soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200° C. Podgrzać mleko w rondelku. Włożyć do rondelka kromkę chleba i moczyć 1 minutę z każdej strony, aż wchłonie całe mleko. Wyjąć chleb na deskę, drobno go posiekać i przełożyć do dużej miski. Dodać do chleba wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać masę rękami. Uformować owalny klops i umieścić go w brytfannie. Piec 55 minut. Wystudzić 10 minut i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W