Wiosenna zupa z groszku z miętą
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1½ szklanki posiekanego pora (tylko biała i jasnozielona część)
- 2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- trochę wytrawnego wermutu
- 8 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 szklanki mrożonego zielonego groszku
- po 2 gałązki świeżego tymianku
- mięty i estragonu
- sól i pieprz
- kwaśna śmietana lub crème fraîche
- do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu na średnim ogniu. Podduś pora, często mieszając, aż zmięknie (ok. 6 minut). Dodaj ziemniaki, wermut oraz bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie (około 15 minut). Dodaj groszek i związane białym sznurkiem albo nitką zioła. Doprowadź ponownie do wrzenia na małym ogniu, usuń zioła i zmiel na gładkie puree. Dopraw zupę do smaku, odstaw, żeby ostygła i podawaj przybraną kwaśną śmietaną lub crème fraîche.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W