Wiosenna zupa z groszku z miętą

Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1½ szklanki posiekanego pora (tylko biała i jasnozielona część)
- 2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- trochę wytrawnego wermutu
- 8 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 szklanki mrożonego zielonego groszku
- po 2 gałązki świeżego tymianku
- mięty i estragonu
- sól i pieprz
- kwaśna śmietana lub crème fraîche
- do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu na średnim ogniu. Podduś pora, często mieszając, aż zmięknie (ok. 6 minut). Dodaj ziemniaki, wermut oraz bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie (około 15 minut). Dodaj groszek i związane białym sznurkiem albo nitką zioła. Doprowadź ponownie do wrzenia na małym ogniu, usuń zioła i zmiel na gładkie puree. Dopraw zupę do smaku, odstaw, żeby ostygła i podawaj przybraną kwaśną śmietaną lub crème fraîche.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W