Wietnamska sałatka

Wietnamska sałatka
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • kurczak
  • kawałek imbiru
  • 3 papryczki chili
  • kawałek trawy cytrynowej
  • pół pęczka kolendry z korzeniami
  • pół pęczka wietnamskiej mięty
  • główka czosnku
  • 100 ml sosu rybnego
  • 75 g cukru palmowego
  • sok z 2 limetek
  • 4 łyżki szalotki
  • 2 łyżeczki ziarna sezamowego
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • mała marchew
  • pół czerwonej cebuli
  • filiżanka świeżych kiełków fasoli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kurczaka wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy korzenie kolendry, pokrojony imbir, trawę cytrynową i kilka ząbków czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Schładzamy i wyjmujemy kurczaka. Rosół zachowujemy. Robimy sos miksując sos rybny, 100 ml wody, sok z limetki, cukier palmowy, 1 chili i ząbek czosnku. Szatkujemy kapustę, marchew i cebulę. Mięso kurczaka obieramy z kości, rozdrabniamy, mieszamy z sosem, ziołami i kapustą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA