Owoce morza
Owoce morza to m.in. kalmary, krewetki, a także mule, przegrzebki, ostrygi, ośmiorniczki i homary. Można je przyrządzać np. na grillu, ale też dusić i gotować. Homary można też zapiekać. Mule natomiast idealnie nadają się do duszenia w białym winie. Owoce morza to cenne źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Krewetki
Krewetki można przyrządzić na patelni lub na grillu. Smaży się je z dodatkiem czosnku bądź masła czosnkowego i białego wina. Na grilla najlepiej je lekko posolić. Można też oprószyć owoce morza papryką w proszku. Krewetki nadają się również do gotowania w sosie. Podaje się je jako samodzielne danie z bagietką, albo jako dodatek do makaronu lub pizzy.Kuchnia+ poleca krewetki w cieście kataifi i krewetki w maśle imbirowym.
Kalmary
Najbardziej znana wersja kalmarów to te smażone, np. z czosnkiem i cytryną. Krążki kalmarów przygotowuje się w panierce jajka i z mąki i smaży na dobrze rozgrzanym oleju. Wystarczy je posolić i podsmażyć razem z czosnkiem. Niekonieczna jest duża ilość przypraw, szczególnie, jeśli jemy je po raz pierwszy. Kalmary można też usmażyć w cieście (na głębokim tłuszczu). Smaczne są też kalmary marynowane w oliwie, czosnku i cytrynie i duszone bądź grillowane. Podaje się je z cytryną lub sosami, np. tatarskim lub chili. David Gaboriaud poleca smażone kalmary z sosem tatarskim. Kuchnia+ ma tez znakomity przepis na grillowane faszerowane kalmary i kalmary w cieście.
Homar
Najbardziej popularna wersja homara to ten gotowany. Można go również zapiec w piekarniku z masłem ziołowym, czosnkiem, kolendrą i pieprzem oraz solą. Do homara pasuje także chili i masło czosnkowe. W bardziej oryginalnej wersji można przygotować go z masłem czosnkowo-limonkowym i ostrą papryką. Homara podaje się z chrupiącym pieczywem. Polecamy przepis na homara w lekkim bulionie.
Mule
Mule najlepiej smakują duszone w białym winie. Popularna jest też wersja z dodatkiem pomidorów lub sosu pomidorowego. Mule można również udusić w cydrze bądź dodać do nich trawę cytrynową. David Gaboriaud poleca przepis na mule w białym winie, a Ewa Chodakowska - na mule duszone w pomidorach.