Turbot pieczony w soli

Turbot pieczony w soli
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 cały turbot
  • oczyszczony i wypatroszony
  • 1 kg grubej soli morskiej
  • najtańszej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • posiekana
  • oliwa
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • cytryna
  • ocet balsamiczny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Włożyć gałązkę rozmarynu do jamy brzusznej turbota. Zasypać solą dno brytfanki takiej wielkości, żeby pomieściła całego turbota – to, co będzie z niej wystawać, spali się. Ułożyć turbota na soli i zasypać ok. centymetrową warstwą soli tak, żeby nic nie wystawało. Skropić wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 min. Ostrożnie pokruszyć warstwę soli, zdjąć skórę i wyciąć filety. Podawać ze świeżym majerankiem, oliwą, pieprzem, cząstkami cytryny, skropiony octem balsamicznym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA