Turbot pieczony w soli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 cały turbot
- oczyszczony i wypatroszony
- 1 kg grubej soli morskiej
- najtańszej
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka świeżego majeranku
- posiekana
- oliwa
- świeżo mielony czarny pieprz
- cytryna
- ocet balsamiczny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Włożyć gałązkę rozmarynu do jamy brzusznej turbota. Zasypać solą dno brytfanki takiej wielkości, żeby pomieściła całego turbota – to, co będzie z niej wystawać, spali się. Ułożyć turbota na soli i zasypać ok. centymetrową warstwą soli tak, żeby nic nie wystawało. Skropić wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 min. Ostrożnie pokruszyć warstwę soli, zdjąć skórę i wyciąć filety. Podawać ze świeżym majerankiem, oliwą, pieprzem, cząstkami cytryny, skropiony octem balsamicznym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W