Tortille ze szpinakiem, pieczarkami i paneerem

Tortille ze szpinakiem, pieczarkami i paneerem
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
5

Przygotowanie:

Pasta szpinakowa
225 g świeżego szpinaku, przebranego i opłukanego
45 g świeżej kolendry (liście i łodygi)
6 dużych ząbków czosnku, obranych
5 cm korzenia świeżego imbiru, obranego i grubo posiekanego
6 łyżek uprażonych solonych orzeszków ziemnych
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju roślinnego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1-3 zielone papryczki chilli, wypestkowane i grubo posiekane

Pieczarki
75 ml greckiego jogurtu
po 1 łyżeczce garam masala oraz mielonych nasion kminu, kopru włoskiego i zielonego kardamonu
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka startego na tarce imbiru
sól do smaku
2 łyżeczki soku z cytryny
¼-½ łyżeczki sproszkowanego chilli
2 łyżeczki oleju roślinnego
2 łyżki wody
200 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w grube plastry
olej roślinny do natłuszczenia blachy

Paneer
2 łyżki oleju roślinnego
100 ml wody
300-350 g paneeru, pokrojone w kostkę o boku 2,5 cm
½ małej cebuli, pokrojone w cienkie plastry

Do podania
5 gotowych tortilli, podgrzanych w piekarniku w folii aluminiowej
5 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie
Zmiksować wszystkie składniki pasty szpinakowej. Zmiksować wszystkie składniki marynaty do pieczarek. Dodać pieczarki i odstawić na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200°C. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pastę szpinakową i wodę, i gotować na średnim ogniu 8-10 minut, aż pasta zacznie gęstnieć. Dodać paneer i cebulę, i gotować jeszcze minutę, aż cebula trochę zmięknie. Tymczasem nabić zamarynowane pieczarki na patyczki i ułożyć na natłuszczonej olejem blasze. Piec 20 minut, odwracając w połowie. Upieczone pieczarki dodać do szpinaku z paneerem. Podzielić farsz na pięć równych porcji i umieścić na środku podgrzanych tortilli. Zrolować, pociąć na ukośne kawałki i podawać.


Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA