Tokayaki (kulki z ośmiornicą)
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 5
Składniki:
- Ciasto takoyaki:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 kubki ichiban dashi (lub wody zmieszanej z dashi w proszku lub koncentratem dashi)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Farsz:
- 180 g gotowanych ośmiornic, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 2 łyżki drobno posiekanego benishouga (czerwony marynowany imbir)
- ½ szklanki tenkasu (kawałki tempury)
- ¼ szklanki drobno pokrojonej dymki
Dodatki:
- sos otafuku
- japoński majonez
- aonori (suszone płatki nori)
- katsuoboshi (suszone płatki bonito)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Takoyaki: wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie rzadkie ciasto. Jeśli jest za gęste, dodaj trochę wody.
Rozgrzej i natłuść patelnię do takoyaki. Wlej we wgłębienia ciasto i w każde włóż kawałek ośmiornicy. Posyp imbirem, tenkasu i dymką. Zgarnij nadmiar ciasta do wgłębień i zacznij obracać kulki, aż zrobią się chrupiące z zewnątrz, ale w środku pozostaną miękkie.
Powyciągaj kulki z wgłębień, polej sosem otafuku, japońskim majonezem, posyp aonori i płatkami bonito.
Uwaga:
Elektryczne urządzenia do takoyaki sprzedawane są w Australii jako maszynka do holenderskich naleśników.
W wersji dania Aratakayamy jako dodatki wykorzystano sól, majonez, prażone nasiona sezamu, dymkę i sok z cytryny.
Rozgrzej i natłuść patelnię do takoyaki. Wlej we wgłębienia ciasto i w każde włóż kawałek ośmiornicy. Posyp imbirem, tenkasu i dymką. Zgarnij nadmiar ciasta do wgłębień i zacznij obracać kulki, aż zrobią się chrupiące z zewnątrz, ale w środku pozostaną miękkie.
Powyciągaj kulki z wgłębień, polej sosem otafuku, japońskim majonezem, posyp aonori i płatkami bonito.
Uwaga:
Elektryczne urządzenia do takoyaki sprzedawane są w Australii jako maszynka do holenderskich naleśników.
W wersji dania Aratakayamy jako dodatki wykorzystano sól, majonez, prażone nasiona sezamu, dymkę i sok z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W