Tażin jagnięcy z suszonymi śliwkami

Tażin jagnięcy z suszonymi śliwkami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 900 g udźca jagnięcego
  • pokrojonego w kostkę
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • ½ łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • mała szczypta nitek szafranu namoczonych w 1 łyżce wody
  • 12 suszonych śliwek
  • 4 łyżki jasnego płynnego miodu
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu z pokrywką. Dorzuć posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę jagnięcinę i obsmaż mięso, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Zalej je taką ilością wody, by je tylko przykryła. Dolej pozostałe 2 łyżki, dodaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mieloną kolendrę oraz cynamon w proszku i w całości, mielony kmin, imbir oraz szafran razem z wodą i doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz płomień, przykryj rondel pokrywką i duś 2 godziny. Dodaj śliwki i gotuj jeszcze 20 minut. Wmieszaj miód oraz wodę z kwiatów pomarańczy i podawaj na gorąco z dodatkiem ryżu albo kuskusu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA