Tarty z pomidorami i bazylią

Tarty z pomidorami i bazylią
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 szklanki pomidorków truskawkowych
  • przekrojonych na połówki
  • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko rozkłócone z 2 łyżkami zimnej wody
  • do posmarowania
  • 60 g świeżego koziego twarogu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj połówki pomidorków z cebulą, czosnkiem, oliwą oraz octem balsamicznym i wstaw na 30 min. do lodówki. Odcedź pomidorową mieszaninę, zlewając zgromadzony sok na patelnię. Zredukuj go, aż powstanie gęsta słodka glazura (ok. 2 łyżek płynu) i wymieszaj ją znów z pomidorami. Dodaj bazylię, wymieszaj i dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na oprószonym mąką blacie rozłóż ciasto francuskie i przekrój je na 4 kwadraty. Ułóż kawałki ciasta na przygotowanej blasze, nałóż na nie porcje pomidorów, posmaruj krawędzie ciasta jajkiem z wodą, zagnij ku górze i sklej. Zapiekaj przez 30 min., aż ciasto zrobi się złociste. Pokrusz na wierzch kozi ser i wstaw jeszcze na 5 min. do piekarnika. Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA