Tarty z pomidorami i bazylią
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 szklanki pomidorków truskawkowych
- przekrojonych na połówki
- 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól i pieprz
- 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
- 1 jajko rozkłócone z 2 łyżkami zimnej wody
- do posmarowania
- 60 g świeżego koziego twarogu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj połówki pomidorków z cebulą, czosnkiem, oliwą oraz octem balsamicznym i wstaw na 30 min. do lodówki. Odcedź pomidorową mieszaninę, zlewając zgromadzony sok na patelnię. Zredukuj go, aż powstanie gęsta słodka glazura (ok. 2 łyżek płynu) i wymieszaj ją znów z pomidorami. Dodaj bazylię, wymieszaj i dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na oprószonym mąką blacie rozłóż ciasto francuskie i przekrój je na 4 kwadraty. Ułóż kawałki ciasta na przygotowanej blasze, nałóż na nie porcje pomidorów, posmaruj krawędzie ciasta jajkiem z wodą, zagnij ku górze i sklej. Zapiekaj przez 30 min., aż ciasto zrobi się złociste. Pokrusz na wierzch kozi ser i wstaw jeszcze na 5 min. do piekarnika. Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W