Tarta z cebuli, oliwek i sardeli

Tarta z cebuli, oliwek i sardeli
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Męski weekend dzień matki
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 4 cebule
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżka stołowa posiekanego tymianku
  • 1 czerwona papryka
  • placek z ciasta francuskiego wielkości 30x30 cm
  • 40 oliwek kalamata bez pestek
  • 20 dobrej jakości sardeli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Obrać cebule i pokroić w grube plastry. Rondel o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę i smażyć cebule, często mieszając, aż będą brązowe. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Placek rozwałkować do grubości pół centymetra. Blachę przykryć pergaminem, wyłożyć placek, przykryć drugą warstwą pergaminu, nałożyć drugą blachę i docisnąć, na przykład ciężkim rondlem. Wstawić na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Następnie z ciasta na blasze wykroić koło o średnicy 25 cm, przykryć jak poprzednio i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut, aż się upiecze.
Wtedy umieścić także w piekarniku całą paprykę. Gdy sczernieje, wyjąć, włożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Zdjąć skórkę, odciąć wierzch, usunąć nasionka i pokroić w paseczki. Sardele pokroić w paseczki. Na upieczony spód wyłożyć usmażoną na brązowo cebulę. Ułożyć paseczki papryki, a następnie sardele tak, aby powstała kratka. W każdą kratkę włożyć oliwkę. Posypać posiekanym tymiankiem. Podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA