Tarta z cebuli, oliwek i sardeli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend dzień matki
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 4 cebule
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka stołowa posiekanego tymianku
- 1 czerwona papryka
- placek z ciasta francuskiego wielkości 30x30 cm
- 40 oliwek kalamata bez pestek
- 20 dobrej jakości sardeli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Obrać cebule i pokroić w grube plastry. Rondel o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę i smażyć cebule, często mieszając, aż będą brązowe. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Placek rozwałkować do grubości pół centymetra. Blachę przykryć pergaminem, wyłożyć placek, przykryć drugą warstwą pergaminu, nałożyć drugą blachę i docisnąć, na przykład ciężkim rondlem. Wstawić na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Następnie z ciasta na blasze wykroić koło o średnicy 25 cm, przykryć jak poprzednio i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut, aż się upiecze.
Wtedy umieścić także w piekarniku całą paprykę. Gdy sczernieje, wyjąć, włożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Zdjąć skórkę, odciąć wierzch, usunąć nasionka i pokroić w paseczki. Sardele pokroić w paseczki. Na upieczony spód wyłożyć usmażoną na brązowo cebulę. Ułożyć paseczki papryki, a następnie sardele tak, aby powstała kratka. W każdą kratkę włożyć oliwkę. Posypać posiekanym tymiankiem. Podawać.
Wtedy umieścić także w piekarniku całą paprykę. Gdy sczernieje, wyjąć, włożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Zdjąć skórkę, odciąć wierzch, usunąć nasionka i pokroić w paseczki. Sardele pokroić w paseczki. Na upieczony spód wyłożyć usmażoną na brązowo cebulę. Ułożyć paseczki papryki, a następnie sardele tak, aby powstała kratka. W każdą kratkę włożyć oliwkę. Posypać posiekanym tymiankiem. Podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W