Tarta lotaryńska według Romaine

Tarta lotaryńska według Romaine
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 43)
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 500 gr. ciasta francuskiego (najlepiej własnej roboty)

  • 400 gr. karkówki wieprzowej
  • 200 gr. udźca cielęcego lub łopatki
  • 400 ml wytrawnego białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 marchew
  • 2 jaja
  • ½ pora
  • kilka gałązek selera
  • tymianek
  • pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula naszpikowana goździkiem
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • 100-150 ml śmietany
  • ewentualnie gałązki lubczyku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

 
Farsz: posiekaj karkówkę wieprzową w nieduże kostki. Następnie umieść ją w misce i zalej winem. Dodaj drobno pokrojone: szalotki, marchew, por, obrane ząbki czosnku przecięte na pół oraz całą cebulę naszpikowaną goździkami. Dodaj zioła. Przykryj i odstaw do lodówki na noc do namacerowania.

Przygotuj ciasto francuskie. Podziel na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą i odstaw do lodówki.

Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż większą część ciasta w taki sposób, by wystawało poza foremkę do tarty. Odetnij wystające brzegi.

Odsącz farsz na durszlaku, potem wysusz w ściereczce. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż farsz na cieście i zawiń brzegi ciasta na farsz. Za pomocą pędzelka lekko zwilż brzegi ciasta, by jego druga część się przykleiła.

Rozłóż drugą część ciasta o średnicy takiej jak foremka i wydrąż otwór na środku (około 1 cm średnicy). Można użyć tutki do dekoracji. Następnie umieść tutkę pośrodku na cieście. Pozaginaj brzegi, tak by stały się bardziej dekoracyjne.

Wytnij koło ze ścinków ciasta o średnicy około 5 cm, następnie wytnij otwór na środku, identyczny z otworem na cieście wierzchnim. Umieść uzyskany krążek wokół komina, by go wzmocnić i udekorować.

Wytnij trzy listki ze ścinków ciasta i udekoruj nimi tartę. Naszkicuj łuki na wierzchniej warstwie tarty. Posmaruj żółtkiem z odrobiną wody. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godz.

Ubij pozostałe jaja ze śmietaną i wlej tę mieszankę przez komin. Piecz przez 15 minut. Spożywać na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA