Tarta lotaryńska według Romaine
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 43)
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
-
500 gr. ciasta francuskiego (najlepiej własnej roboty)
- 400 gr. karkówki wieprzowej
- 200 gr. udźca cielęcego lub łopatki
- 400 ml wytrawnego białego wina
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 marchew
- 2 jaja
- ½ pora
- kilka gałązek selera
- tymianek
- pietruszka
- 1 liść laurowy
- 1 cebula naszpikowana goździkiem
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz
- 100-150 ml śmietany
- ewentualnie gałązki lubczyku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Farsz: posiekaj karkówkę wieprzową w nieduże kostki. Następnie umieść ją w misce i zalej winem. Dodaj drobno pokrojone: szalotki, marchew, por, obrane ząbki czosnku przecięte na pół oraz całą cebulę naszpikowaną goździkami. Dodaj zioła. Przykryj i odstaw do lodówki na noc do namacerowania.
Przygotuj ciasto francuskie. Podziel na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą i odstaw do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż większą część ciasta w taki sposób, by wystawało poza foremkę do tarty. Odetnij wystające brzegi.
Odsącz farsz na durszlaku, potem wysusz w ściereczce. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż farsz na cieście i zawiń brzegi ciasta na farsz. Za pomocą pędzelka lekko zwilż brzegi ciasta, by jego druga część się przykleiła.
Rozłóż drugą część ciasta o średnicy takiej jak foremka i wydrąż otwór na środku (około 1 cm średnicy). Można użyć tutki do dekoracji. Następnie umieść tutkę pośrodku na cieście. Pozaginaj brzegi, tak by stały się bardziej dekoracyjne.
Wytnij koło ze ścinków ciasta o średnicy około 5 cm, następnie wytnij otwór na środku, identyczny z otworem na cieście wierzchnim. Umieść uzyskany krążek wokół komina, by go wzmocnić i udekorować.
Wytnij trzy listki ze ścinków ciasta i udekoruj nimi tartę. Naszkicuj łuki na wierzchniej warstwie tarty. Posmaruj żółtkiem z odrobiną wody. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godz.
Ubij pozostałe jaja ze śmietaną i wlej tę mieszankę przez komin. Piecz przez 15 minut. Spożywać na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź