Tajska wołowina w czerwonym curry

Tajska wołowina w czerwonym curry
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.88)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 2 puszki mleka kokosowego po 400 ml
  • 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego nam pla
  • 340 g polędwicy wołowej
  • pokrojonej w cienkie paski
  • 2 szklanki kiełków fasoli mun
  • 1 duża marchewka
  • ubrana i utarta na tarce o grubych oczkach
  • 5 liści limonki kafir
  • pokruszonych
  • sok z 1 limonki
  • 1 pęczek natki kolendry
  • umyty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zdejmij łyżką śmietankę z powierzchni mleczka kokosowego i podsmaż na patelni, aż cały płyn odparuje. Dodaj pastę curry i smaż stale mieszając przez 5 min, aż zacznie pachnieć. Dodaj cukier, zamieszaj i wlej sos rybny. Po minucie mieszania dodaj mięso, resztę mleczka kokosowego, kiełki, marchewkę, liście limonki i sok. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Na koniec posiekaj liście kolendry i dodaj do curry przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA