Tagine z kurczaka, cytryny i oliwy

Tagine z kurczaka, cytryny i oliwy
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Przygotowanie:

Nacinamy mięso. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Kolendrę i kmin rzymski prażymy i ucieramy w moździerzu. Wsypujemy do kurczaka. Do garnka wlewamy oliwę. Smażymy mięso z obu stron.
Czosnek, marchew, seler naciowy, pora i czerwoną cebulę kroimy na duże kawałki. Czosnek i cebulę smażymy na oliwie po kurczaku. Gdy zmiękną dodajemy resztę warzyw. Wsypujemy kmin, kolendrę, kurkumę, imbir w proszku, sumak, szafran i starty korzeń imbiru. Mieszamy. Następnie dodajemy świeże zioła: liście kolendry, natkę pietruszki i liść laurowy. Wlewamy wodę, wywar z kurczaka albo wino. W garnku ponownie umieszczamy kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je z wywaru, który następnie redukujemy. Dodajemy rodzynki, świeże liście kolendry, sok z cytryny i zielone oliwki. Na koniec przygotowujemy kuskus. Do garnka wlewamy dwie filiżanki wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tymianek, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Powoli wsypujemy filiżankę kuskusu. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz. Zostawiamy na 5-10 minut.
Mięso kładziemy na kuskusie. Polewamy zredukowanym sosem z warzywami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA