Tagine z kurczaka, cytryny i oliwy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Składniki:
- 2 uda kurczaka
- 1 podudzie kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 czerwona cebula
- ¼ łyżeczki świeżego korzenia imbiru
- ½ marchewki
- ½ pora
- ½ łodygi selera naciowego
- ¼ filiżanki zielonych oliwek
- ¼ filiżanki rodzynków
- mielony kmin rzymski
- mielona kolendra
- świeża kolendra
- kurkuma
- sumak
- szafran
- imbir w proszku
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nacinamy mięso. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Kolendrę i kmin rzymski prażymy i ucieramy w moździerzu. Wsypujemy do kurczaka. Do garnka wlewamy oliwę. Smażymy mięso z obu stron.
Czosnek, marchew, seler naciowy, pora i czerwoną cebulę kroimy na duże kawałki. Czosnek i cebulę smażymy na oliwie po kurczaku. Gdy zmiękną dodajemy resztę warzyw. Wsypujemy kmin, kolendrę, kurkumę, imbir w proszku, sumak, szafran i starty korzeń imbiru. Mieszamy. Następnie dodajemy świeże zioła: liście kolendry, natkę pietruszki i liść laurowy. Wlewamy wodę, wywar z kurczaka albo wino. W garnku ponownie umieszczamy kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je z wywaru, który następnie redukujemy. Dodajemy rodzynki, świeże liście kolendry, sok z cytryny i zielone oliwki. Na koniec przygotowujemy kuskus. Do garnka wlewamy dwie filiżanki wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tymianek, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Powoli wsypujemy filiżankę kuskusu. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz. Zostawiamy na 5-10 minut.
Mięso kładziemy na kuskusie. Polewamy zredukowanym sosem z warzywami.
Czosnek, marchew, seler naciowy, pora i czerwoną cebulę kroimy na duże kawałki. Czosnek i cebulę smażymy na oliwie po kurczaku. Gdy zmiękną dodajemy resztę warzyw. Wsypujemy kmin, kolendrę, kurkumę, imbir w proszku, sumak, szafran i starty korzeń imbiru. Mieszamy. Następnie dodajemy świeże zioła: liście kolendry, natkę pietruszki i liść laurowy. Wlewamy wodę, wywar z kurczaka albo wino. W garnku ponownie umieszczamy kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je z wywaru, który następnie redukujemy. Dodajemy rodzynki, świeże liście kolendry, sok z cytryny i zielone oliwki. Na koniec przygotowujemy kuskus. Do garnka wlewamy dwie filiżanki wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tymianek, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Powoli wsypujemy filiżankę kuskusu. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz. Zostawiamy na 5-10 minut.
Mięso kładziemy na kuskusie. Polewamy zredukowanym sosem z warzywami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W