Szybka lasagne

Szybka lasagne
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.55)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Sos pomidorowy
3 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie cebule, obrane i posiekane
10 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
450 g mielonej wołowiny
4 włoskie kiełbaski, bez skórki
1 puszka pomidorów (800g), rozgniecionych lub zmiksowanych
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
500 ml wywaru wołowego
3 łyżki suszonego oregano
2 łyżki suszonej bazylii
3 listki laurowe
sól i pieprz

Sos serowy
2 ubite jaja
125 ml śmietanki 35%
475 g sera ricotta
1 szklanka startego parmezanu
4 szklanki drobno pokrojonej mozzarelli
sól i pieprz
1 opakowanie gotowych do pieczenia płatów lasagne
1 szklanka startego parmezanu

Przygotowanie sosu pomidorowego
Rozgrzać oliwę na dużej i głębokiej patelni, dodać cebulę. Podsmażać ok. 5 minut, aż będzie rumiana, dodać czosnek. Podsmażać jeszcze przez chwilę, później wrzucić na patelnię mieloną wołowinę i kiełbaski. Drewnianą łyżką porozdzielać mięso, żeby nie powstały duże grudy. Dodać pomidory i zalewę, koncentrat pomidorowy, wywar wołowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać i podgrzewać, aż będzie delikatnie bulgotać. Spróbować i doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu serowego
Ubić trzepaczką jaja ze śmietanką, dodać sery, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Przyrządzenie lasagne
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W brytfannie 22 na 32 cm (lub innej) ułożyć składniki warstwami w takiej kolejności: szklanka sosu, warstwa płatów lasagni, połowa sosu serowego, 1/3 parmezanu, warstwa płatów lasagne, sos pomidorowy, warstwa płatów lasagni, pozostały sos serowy, 1/3 parmezanu, warstwa płatów lasagni, sos pomidorowy, pozostały parmezan. Przykryć dokładnie folią aluminiową i piec godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, żeby wierzch był rumiany i chrupiący.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA